Een herdenking op de Canadese erevelden FOTO MERIJN SITSEN
Een herdenking op de Canadese erevelden FOTO MERIJN SITSEN Foto: Merijn Sitsen

Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom herdenken op 4 mei: Dit is het programma

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op 4 mei wordt er binnen de hele gemeente Bergen op Zoom uitgebreid stilgestaan bij de dodenherdenking. Lees hier het programma van 2024:

Op 4 mei in Bergen op Zoom wordt de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gehouden. De Sint-Gertrudiskerk op de Grote Markt 10 zal om 19.00 uur het toneel zijn voor een herdenkingsviering, geleid door pastoor Paul Verbeek en dominee Ellen van Sluijs. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Cantorij onder leiding van Annemiek Vogels. Na de dienst begeven de deelnemers zich in een stoet naar het Thaliaplein, begeleid door trommelaars van Odiles Rapid en het Sint Sebastiaansgilde.

Om 19.58 uur begint het herdenkingsprogramma met een kort welkomstwoord van de voorzitter van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal, de heer Lex Lensink, gevolgd door het signaal Taptoe gespeeld door Marco Sanen. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens vinden kransleggingen plaats door diverse organisaties, stichtingen en andere belangstellenden. Na de kransleggingen zal een jongere een voordracht geven, gevolgd door een toespraak van burgemeester Margo Mulder. Harmonie Kolpingszonen onder leiding van dirigent Jeroen Geevers zal de herdenking muzikaal ondersteunen. Na de herdenking is er gelegenheid tot napraten bij Theater Den Enghel aan de Grote Markt.

Ook in Halsteren en Lepelstraat worden vergelijkbare programma’s georganiseerd. In Halsteren begint de dienst om 19.00 uur in de Quirinuskerk aan Dorpsstraat 51, gevolgd door een herdenking en de gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument, waar wethouder Pals namens het gemeentebestuur zal spreken. In Lepelstraat start om dezelfde tijd een dienst in de H. Antonius van Paduakerk aan Kerkstraat 53, met aansluitend een herdenking waar wethouder Verroen namens het gemeentebestuur zal spreken.

Vlag halfstok
Op 4 mei worden in heel Nederland de vlaggen halfstok gehangen als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om de vlag op 4 mei de hele dag halfstok te hangen, van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Rijksgebouwen zullen conform de vlaginstructies van de Rijksoverheid de vlag op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok hangen.

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top worden gehesen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief