Afbeelding
Foto: Remco Weterings
FOTOALBUM

Twee minuten stilte: Bergen op Zoom herdenkt in de stromende regen

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ondanks de aanhoudende regen verzamelde zich op 4 mei een menigte in de hele gemeente om de dodenherdenking bij te wonen. Om 20.00 uur, het tijdstip van nationale herdenking, werd het Thaliaplein in stilte gevuld met mensen die eer betuigden aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “In tijden van moeilijkheden slaan we een arm om elkaars schouders.”

Precies om 19.58 uur begon het officiële herdenkingsprogramma met een kort welkomstwoord, waarna twee minuten van absolute stilte werden gerespecteerd. Vervolgens nam burgemeester Margo Mulder het woord, waarbij ze de indrukwekkende opkomst benadrukte: “Bij mijn aankomst viel het me op hoeveel mensen hier vanavond zijn samengekomen. Het is hartverwarmend om te zien dat de Dodenherdenking nog steeds zo’n diepe betekenis heeft en door velen als essentieel wordt beschouwd. Deze grote opkomst zie ik als een teken van hoop; een krachtig signaal tegen oorlog en geweld”, sprak ze. “Vandaag herdenken we hier, net zoals in alle gemeenten van Nederland, de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en de militairen die hun leven hebben gegeven in conflicten daarna, waarbij de Nederlandse regering besloot soldaten in te zetten.”

Mulder benadrukte het belang van reflectie dat de herdenking met zich meebrengt: “Deze herdenking dwingt ons om na te denken, om ons ervan bewust te zijn én te blijven dat leven in vrede en vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Hoewel het normaal zou moeten zijn, mogen we het nooit als vanzelfsprekend beschouwen.” Ze vervolgde: “We hebben de plicht aan degenen die ons zijn voorgegaan en aan onszelf om te blijven strijden voor een betere wereld. Een wereld waarin vriendschap en tolerantie de kernwaarden zijn. Laten we, om te beginnen, meer naar elkaar luisteren. Alleen dan kunnen we ons openstellen voor elkaars waarden en ze werkelijk gaan waarderen en begrijpen. In tijden van moeilijkheden slaan we een arm om elkaars schouders. Verandering begint bij ons. U en ik kunnen het verschil maken hier in Bergen op Zoom. Daar geloof ik sterk in.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Halsteren en Lepelstraat

Ook in Halsteren en Lepelstraat werd de dodenherdenking waargenomen. In Halsteren vond de dienst plaats in de Quirinuskerk, gevolgd door een herdenking en de gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument, waar wethouder Pals namens het gemeentebestuur sprak. In Lepelstraat werd de dienst gehouden in de H. Antonius van Paduakerk, gevolgd door een herdenking waar wethouder Verroen namens het gemeentebestuur het woord voerde. Beide wethouders herinnerden aan 5 mei 1945, de dag waarop het Duitse opperbevel in Nederland zich overgaf aan de geallieerde legers, waarmee een einde kwam aan een oorlog die alleen al in Nederland bijna 200.000 mensen het leven kostte. Wereldwijd vielen ruim 65 miljoen slachtoffers door oorlogsgeweld. Deze grimmige cijfers benadrukken de immense omvang van het menselijk leed. Als we ons realiseren dat deze 65 miljoen doden worden omgezet in seconden, beslaat deze som maar liefst 752 dagen. 

Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024
Dodenherdenking op het Thaliaplein 2024


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief