Afbeelding
Foto: Faces To Graves Bergen op Zoom

‘War Graves Week’ voor het eerst naar Bergen op Zoom

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De CWGC, Commonwealth War Graves Commission, brengt haar jaarlijkse “War Graves Week” -de Week van de Oorlogsgraven- naar Bergen op Zoom en biedt gratis rondleidingen en meer aan op de Canadese én op de Britse begraafplaats  aan de Ruijterhoveweg op zaterdag 11 mei 2024.

War Graves Week is een initiatief om mensen uit de lokale gemeenschap aan te moedigen om samen te komen en het oorlogserfgoed bij hen in de buurt te ontdekken. Ze leren over de verhalen van degenen die door de CWGC in Bergen op Zoom worden herdacht en over de vaardigheden, toewijding en expertise van de CWGC-medewerkers en vrijwilligers die zich inzetten om hun herinnering levend te houden.

Gratis rondleidingen

De gratis rondleidingen, voor jong en oud, vinden plaats op zaterdag 11 mei a.s. tussen 13.00 en 17.00 uur op beide erevelden in Bergen op Zoom op en geven de bezoekers de kans om de opmerkelijke verhalen te ontdekken van de mannen en vrouwen van de strijdkrachten van het Gemenebest die stierven in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en die begraven liggen in hun gemeenschap.

Slachtoffers in Bergen op Zoom

Ruim 1400 slachtoffers uit de  Tweede Wereldoorlog liggen begraven in Bergen op Zoom, waarvan 6 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog op het ‘Brits’ ereveld zijn begraven .

2024 is een belangrijk herdenkingsjaar en de CWGC heeft de campagne The Legacy of Liberation (De erfenis van de bevrijding) gelanceerd om de 80e verjaardag van verschillende cruciale momenten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de verf te zetten. Van Kohima en Imphal tot de D-Day Landingen, de Legacy of Liberation herinnert aan deze opmerkelijke gebeurtenissen en War Graves Week is jouw kans om meer te weten te komen over de verhalen van onze lokale en internationale helden.

‘Achter elke naam zit een verhaal’

De rondleidingen worden geleid door de projectgroep Faces To Graves Bergen op Zoom (SBBW) voor de CWGC. Director General van de CWGC, Claire Horton, zei: “Achter elke naam op een oorlogsgraf of gedenkteken in Bergen op Zoom zit een menselijk verhaal dat wacht om ontdekt te worden en War Graves Week is de perfecte gelegenheid om precies dat te doen.”Als wereldleiders in herdenking is het onze missie om ervoor te zorgen dat degenen die in dienst of als gevolg van een conflict stierven, herdacht worden zodat zij, en de menselijke tol van oorlog, voor altijd herinnerd worden.”

Informatie

De CWGC moedigt de inwoners van de Brabantse Wal aan om op zoek te gaan naar de verhalen in hun omgeving en een gratis tour te boeken tijdens War Graves Week. 

Ga naar www.cwgc.org/wargravesweek om een tour te boeken (ook zonder boeking zijn bezoekers, jong en oud, zeer welkom). 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief