Afbeelding
Foto: Bergen op Zoomse Bode

Stembiljet in de bus: Dit is zijn de Europees Parlementsverkiezingen in het kort

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op donderdag 6 juni 2024 is het zover: de Europese Parlementsverkiezingen. Dit is jouw kans om directe invloed uit te oefenen op de samenstelling van het Europees Parlement voor de komende vijf jaar. Maar wat houden deze verkiezingen precies in?

Het Europees Parlement vertegenwoordigt de burgers van de EU-lidstaten en de leden worden rechtstreeks gekozen. Nederland heeft momenteel 29 zetels in het Europees Parlement, maar dit aantal stijgt naar 31 bij de verkiezingen van 2024. Jouw stem bepaalt wie deze zetels gaan innemen en daarmee ook welke koers Europa zal varen.

De Europese Parlementsverkiezingen zijn niet alleen een nationale aangelegenheid; ze hebben een grote impact op Europees niveau. Het Parlement heeft belangrijke bevoegdheden op het gebied van wetgeving, begroting en toezicht. Door te stemmen, heb je directe invloed op de besluiten die in Europa worden genomen. De eerste verkiezingen voor het Europees Parlement vonden plaats in 1979, toen het Parlement bestond uit 410 leden uit 9 lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap, waaronder België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, West-Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. 

Waar, wanneer en hoe?
Stemlokalen zijn geopend op donderdag 6 juni van 7.30 uur tot 21.00 uur. Maar waar kun je stemmen? Ga naar een stemlokaal binnen jouw gemeente. Voorafgaand aan de verkiezingen ontvang je een overzicht met alle adressen van de stemlokalen, inclusief locaties die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Wil je weten waar het dichtstbijzijnde stemlokaal is? Ga naar www.bergenopzoom.nl/stembureaus of www.waarismijnstemlokaal.nl voor meer informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief