Afbeelding
Foto: Bergen op Zoomse Bode

Schulden omlaag, investeringen omhoog: ‘Bergen op Zoom is uit de acute gevarenzone’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het is inmiddels duidelijk dat de financiële situatie van de gemeente Bergen op Zoom verre van rooskleurig is. Echter, met het huidige college is de gemeente door de jaren heen hard aan het werk geweest om deze situatie te herstellen. Hoewel de eindstreep nog niet is bereikt, delen ze vandaag de jaarstukken waarin te zien is dat er vooruitgang wordt geboekt: “Bergen op Zoom is uit de acute gevarenzone.”

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Bergen op Zoom hard gewerkt aan het verbeteren van haar financiële situatie. Enkele jaren geleden bedroeg de schuld bijna 250 miljoen euro, maar deze is nu gedaald tot 176 miljoen euro. Dit is bereikt door zuinig om te gaan met geld, wat heeft geleid tot een stijging van het eigen vermogen van 58 naar 75 miljoen euro in het afgelopen jaar. Wethouder Joost Pals benadrukt: “Financieel is Bergen op Zoom nu uit de acute gevarenzone. Maar nog steeds dreigt de rijksoverheid met zeer forse bezuinigingen, terwijl we juist investeringsruimte nodig hebben om achterstallig onderhoud in te halen.”

Vandaag presenteert de gemeente Bergen op Zoom haar jaarlijkse financiële overzicht, waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en de maatschappelijke effecten worden geëvalueerd. Dit is gebaseerd op de Begroting 2023, die gericht was op het leggen van een stevig fundament voor toekomstige ontwikkelingen.

Financieel gezien heeft de gemeente in 2023 een positief resultaat behaald van 7,8 miljoen euro. Een deel hiervan wordt doorgeschoven naar 2024 vanwege lopende activiteiten. Verder wordt 3 miljoen euro toegevoegd aan de Algemene Reserve, conform de afspraak in het Bestuursakkoord om jaarlijks deze bijdrage te leveren. Een resterend bedrag van bijna 3,5 miljoen euro wordt voorgesteld als bestemmingsreserve voor het herstel van de Kademuren aan de Kaai.

Financiële mijlpalen
In 2023 zijn verschillende mijlpalen bereikt met betrekking tot maatschappelijke effecten in Bergen op Zoom. Zo zijn er 500 woningen voltooid als onderdeel van het ambitieuze plan om tegen 2040 in totaal 7000 woningen te bouwen. Daarnaast is de visie voor de binnenstad vastgesteld, wat een belangrijke stap vormt voor verdere uitvoering en ontwikkeling van het stadscentrum. Bovendien zijn er fondsen ingezet voor CO2-reductietaken, wat bijdraagt aan duurzame ontwikkeling in de gemeente. Verder is besloten tot (ver)bouw van bouwkoten voor de Vastenavend bouwclubs, waarmee de lokale cultuur en tradities worden ondersteund en versterkt. Niet alleen op cultureel vlak, maar ook op het gebied van culturele infrastructuur, hebben De Maagd en Gebouw-T zichzelf versterkt door zelfstandig te worden, waarmee ze een solide toekomst tegemoet gaan. Ten slotte heeft ook de gemeentelijke organisatie zich ontwikkeld, met de benoeming van een nieuw managementteam en een toename in het aantal ingevulde vacatures, wat de efficiëntie en effectiviteit van de gemeentelijke dienstverlening ten goede komt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief