Teun Kommers op de werkvloer bij Verdegro
Teun Kommers op de werkvloer bij Verdegro Foto: Mary van Duuren

Op de werkvloer bij Teun: ‘Een fijne werksfeer en diversiteit in de producten’

Door: Mary van Duuren Economie

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Teun Kommers, Meewerkend voorman lichtproductie.


Als je bij het enorme bedrijfspand op het industrieterrein aan de Munnikenheiweg in Etten-Leur aankomt, zou je niet denken dat er slechts zestig mensen werkzaam zijn, waarvan Teun Kommers er één van is. De grootte heeft ook te maken met het formaat van de producten die deze onderneming vervaardigt. Verdegro ontwikkelt en produceert namelijk lichttorens en signaleringssystemen die de verkeersveiligheid waarborgen tijdens wegwerkzaamheden. Naast Etten-Leur is er ook een verkoopkantoor in de USA en distribueren zij inmiddels naar 54 landen wereldwijd.

“Verwacht hier geen mannencultuur, want we hebben ook vrouwen op de werkvloer. Die zijn veel beter dan wij in het fijnere montagewerk”, zegt Teun. “We hebben ook een mooie mix van culturen onder het personeel, zodat we die van elkaar goed leren kennen. Dat is een van de vele pluspunten van ons bedrijf.”

Bij Verdegro heerst een gemoedelijke werksfeer en de lijnen naar elkaar zijn kort, in welke functie dan ook. De jongste stagiair is 17 en de oudste werknemer is 62. “Gerrit Verwijs, een van de oprichters die Verdegro in 2003 is gestart, komt ook nog steeds elke ochtend binnen voor een kijkje en een praatje met het personeel.”

Education Centre
De 44-jarige Kommers is in 2014 als monteur zonnepanelen bij Verdegro begonnen. Intussen is hij, dankzij zijn groeiende ervaring in de praktijk, binnen het bedrijf doorgegroeid tot meewerkend voorman van de lichtproductie. “Ook ons interne Education Centre heeft me veel gebracht. Op deze afdeling leren we nog meer over onze producten, de werking en het bedrijf. Niet alleen werknemers worden hier opgeleid, maar ook onze klanten krijgen hier uitgebreid uitleg hoe bepaalde producten werken. Uiteindelijk zijn zij degene die ermee aan de slag gaan en hebben ook die kennis nodig. Dit is noodzakelijk voor de normeringen en de nodige certificaten betreft de veiligheid van onze producten, die niet in elk land precies hetzelfde zijn.”

Doordat er steeds nieuwe producten ontwikkeld worden, is het opleidingscentrum dus geen overbodige luxe. “Dat vind ik ook het leukste van mijn beroep”, zegt Kommers. “Er is zo veel diversiteit in de producten en de ontwikkeling ervan, dat je niet snel geneigd bent om ’s morgens aan het werk te gaan op automatische piloot. Elke dag zijn er weer nieuwe uitdagingen.”

De producten 
“We waren al bekend met kleinere lichtmasten, en vervolgens werd er een XL-versie ontwikkeld waarbij ik nauw betrokken was, vertelt Kommers trots over een van zijn mooiste projecten. “Na de tekening van een product wordt eerst een prototype gemaakt dat veelvuldig getest en weer aangepast wordt. Dat is een mooi proces en als het dan succesvol slaagt zoals we willen, is het een bijzonder moment.”

Als we hem vragen waar hij momenteel aan werkt, antwoordt hij: “SMU, een Solar Message Unit. In het Nederlands noemen we dat een ‘bermdrip’, een mobiele uitschuifbare mast met een groot LEDscherm waarop we berichten kunnen projecteren. Die worden bijvoorbeeld ook ingezet bij filedetectie.”

Bij Verdegro staat duurzaamheid hoog in het vaandel, want de producten werken vooral op zonne-energie. “Om de werking het gehele jaar door te waarborgen zijn er ook hybride varianten, zodat de verkeersveiligheid wel intact blijft. Dat is een mooie balans die we hebben gevonden. Ook het transport naar de klanten wordt in onderdelen gedaan, zodat we minder grote containers hoeven in te zetten.”

Jubileum 20 jaar 
Dit jaar bestaat Verdegro 20 jaar. Op 22 juni zal er een Customer Day plaatsvinden, waarbij de klanten worden uitgenodigd. “Twee dagen later is er een open dag, waarbij iedereen welkom is. We zullen tijdens een rondleiding uitleg geven over onze producten. Natuurlijk wordt het jubileum ook gevierd met een hapje en een drankje.”

Het is tevens een mooie gelegenheid om het bedrijf te leren kennen. “We kunnen altijd gemotiveerde nieuwe collega’s gebruiken in diverse functies. We hebben immers nog veel nieuwe projecten te ontwikkelen en te produceren”, sluit Kommers af.

Naam:
Teun Kommers
Leeftijd:
44 jaar
Woonplaats: 
Halsteren
Functie: 
Meewerkend voorman lichtproductie
Opleiding: 
LTS Electrotechniek
Privé:
Getrouwd en heeft 2 zoons



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief