Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Geen BBB in Brabant, VVD zoekt samenwerking op links

Door: Hanneke Marcelis Politiek

NOORD-BRABANT - BBB verraste de Brabantse politiek vorige week door zich op het laatste moment terug te trekken uit het bestuursakkoord. Daarom wordt er nu gekeken naar de mogelijkheid om een provinciebestuur samen te stellen zonder de BBB. Er zijn twee formateurs aangesteld met als opdracht om te onderzoeken of VVD, GroenLinks, PvdA. SP, D66 en Lokaal Brabant samen een stabiel provinciebestuur kunnen vormen.

Tijdens de Statenvergadering op vrijdag 23 juni hebben VVD, Groenlinks en PvdA een motie ingediend: Aan de slag voor Brabant. Die is aangenomen met 21 tegen en 33 voor (een lid PS afwezig). Hierin spreken de 3 partijen uit om Erik van Merrienboer en Bert Pauli als formateurs aan te stellen met als opdracht te onderzoeken of VVD, GroenLinks, PvdA. SP, D66 en Lokaal Brabant voor de periode 2023-2027 samen een stabiel provinciebestuur kunnen vormen.

De drie partijen stellen dat er op dit moment onvoldoende vertrouwen is in de BBB om het formatieproces vlot te trekken. En willen in het belang van Brabant een stabiel provinciebestuur vormen.

Zowel Bert Pauli als Erik van Merrienboer zijn oud-gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant. Van Merrienboer was van 2015 tot mei 2020 gedeputeerde Ruimte en Financiën. Pauli was gedeputeerde Economie van 2011 tot juni 2019.

BBB
BBB werd de grootste in Brabant tijdens de verkiezingen. Maar de onderhandelingen tussen BBB, VVD, GroenLinks en PvdA zijn geklapt. Het breekpunt was de Stallendeadline. Daarmee ging BBB niet akkoord. Het nieuws kwam onverwachts. De formateur had al laten weten dat het bestuursakkoord gepresenteerd zou kunnen gaan worden, maar vlak voor die datum trok BBB zich toch terug.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief