Samen koken en van elkaar leren!
Samen koken en van elkaar leren! Foto: Svetlana Hendriks

Integratieproject Mijn Wereldkeuken komt naar Bergen op Zoom

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Mijn Wereldkeuken organiseert multiculturele kookavonden om mensen uit verschillende culturen dichterbij elkaar te brengen. In 2017 heeft Svetlana Hendriks dit initiatief opgestart in gemeente Woensdrecht en dit najaar brengt ze het naar Bergen op Zoom.

De doel van Mijn Wereldkeuken is integratie en contact tussen diverse nationaliteiten te stimuleren. Het creëert een veilig ontmoetingsplek waar buitenlanders kunnen Nederlands oefenen, hun culinaire talenten delen met andere en nieuwe contacten leggen met mensen uit de omgeving. Nederlanders, aan de andere kant, krijgen een kans om smaken van andere landen te ontdekken en mensen die (recent) in het land zijn of moeite hebben met integreren te ondersteunen.

In Woensdrecht is dit project al bekend. In samenwerking met gemeente en ZuidWestHoek college heeft Svetlana alleen dit jaar al 4 groepen gedraaid. Svetlana verteld: ‘Mensen horen een positieve reactie van een vriendin, zien berichten die gedeeld worden op Facebook. En ze komen zelf naar mij toe. Als ik een oproep doe voor een nieuwe groep is het binnen 2 dagen weer vol! Het project is populair en dat verbaasd me niet. Het is een prachtige manier om te verbinden en je passie te delen met andere wat nu, vooral na heftige Corona periode, toch echt nodig is. Je merkt dat mensen elkaar weer opzoeken en dat is mooi om te zien’.

Het concept is simpel: een groep van 12 mensen komt wekelijks samen om te koken. Er komen 6-8 nationaliteiten bij elkaar, samen met een aantal Nederlanders. Elke week wordt één van de deelnemende landen als thema gekozen en de groep leert om gerechten uit dat land te maken. ‘Koks’ komen soms in traditionele klerendracht, er wordt vaak nationale muziek afgespeeld. Het is meer dan alleen samen koken, het is een culturele feest!

In Bergen op Zoom wordt het project gesubsidieerd door Stadlander en de focus ligt op wijken Gageldonk en Warande waar veel mensen van diverse afkomst wonen. ‘We willen door middel van Mijn Wereldkeuken de bewoners in contact brengen met elkaar zodat afstand tussen verschillende culturen kleiner wordt. Er wordt veel over integratie gesproken, maar vaak is het een moeizame proces. Bij ons in de keuken gebeurt het van zelf. Deelnemers verschillen in leeftijd, religie en cultuur maar ze hebben een gezamenlijke passie – koken. En dat is krachtig. Na één uur samen zie je alle verschillen verdwijnen! Ze lachen, delen en leren van elkaar. Er ontstaat echte verbinding en vriendschappen’, benadrukt trotse Svetlana.    

Er worden 2 groepen georganiseerd deze najaar in Bergen op Zoom: donderdagavond en vrijdagmiddag. ‘Ik werk samen met Curio scholen en mag hun locaties gebruiken. Donderdagavonden gaan we in de Brasserie In De Dikke Daan koken, die zit bij Curio Horeca, Hotel & Hospitality school. Vrijdagmiddagen zijn we welkom bij Curio Entree, op Rooseveltlaan. Dat zijn allebei top locaties! Ik ben heel erg blij mee!’, zeg Svetlana. Eerste groep, die op donderdagavond gaat koken start al in oktober. Tweede, vrijdagmiddag groep begin in tweede week van november.

Woon je in Gageldonk of Warande of ken je iemand die hierin interesse zou hebben? Neem contact met ons via 0683 96 07 20. Deelname is gratis maar het aantal deelnemers is beperkt. Dus wacht niet te lang en meld je aan! Vertel het ook tegen je vrienden en buren en laten we samen zorgen voor meer verbinding in onze wijken!

Poster van Mijn Werledkeuken voor Bergen op Zoom
Deelnemers uit Polen, Oekraine, Griekeland en Nederland tijdens kookavond


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief