Afbeelding
Foto: Shutterstock

Bijna helft Zeeuwen enthousiast over bouw van windparken Borssele

Door: Eugene de Kok Algemeen

BORSSELE - De bouw van windpark op zee Borssele 1 en 2 begint in december.

De eerste werkzaamheden zijn het installeren van de funderingen voor de windmolens. Vanaf eind volgend jaar levert het park energie aan één miljoen huishoudens. Dat zegt exploitant Ørsted.

Draagvlak

In opdracht van het bedrijf is onderzoek gedaan naar het draagvlak door een online panel van ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland met meer dan tweeduizend leden. Daaruit blijkt dat 47 procent van de Zeeuwen positief is over de bouw van de windparken Borssele 1 tot en met 5. 26 procent staat er neutraal in en 25 procent is negatief over de bouw.

Fossiel

Zeeuwen zien als voordelen dat het park voor duurzame energie zorgt en ons minder afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen en het buitenland, maar denkt ook dat de windparken voor werkgelegenheid zorgen en een economische impuls voor Zeeland zijn.

Peiling

Nadelen die vaak worden genoemd zijn de aantasting van de natuur, horizonvervuiling en de kosten van de aanleg en het onderhoud. “De uitkomsten van de peiling bevestigen wat wij al dachten: Zeeuwen zijn positief over de komst van de windparken”, zegt directeur Steven Engels van Ørsted Nederland. “We zijn na het winnen van de aanbesteding van Borssele 1 en 2 met open armen ontvangen, door zowel de overheid als bewoners en ondernemers.” Het bedrijf maakt een onderhoudsbasis in Vlissingen. Daar zijn tussen de 50 en 100 banen. Ook is ze samenwerkingen gestart met Scalda, Muzeeum en de ZB.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief