Afbeelding
Foto: PR

Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

Het ZNF 2023 duikt de geschiedenis in. De geschiedenis van Zeeland, de geschiedenis van onze voorouders, de geschiedenis van theater, de geschiedenis van nu en die van de toekomst. Waar zitten we nog in ontkenning en waar is het bewustzijn al gestart? Met humor, met muziek, met boosheid en met gestrekt been wordt ons gezamenlijk een spiegel voorgehouden. Wat we als maatschappij niet willen of kunnen zien, zie je op het ZNF.

Oude ijsbaan
De aftrap van het Zeeland Nazomerfestival vindt vrijdag 25 augustus plaats op de oude ijsbaan van Domburg met de première van de “bingewatch” voorstelling Crashtest Ibsen van Sarah Moeremans | HZT. Tussen 2013 en 2018 voegden Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht elk seizoen een nieuwe Crashtest Ibsen toe aan hun collectie en waren daarmee de hit van festivals en theaters. Ze reden de klassiekers van Hendrik Ibsen onbeschermd en plankgas tegen de muur, om daarna zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen.?Met de nodige humor en spelplezier spietsen regisseur Sarah Moeremans en haar spelers politieke aanklachten, urgente maatschappelijke kwesties, sociale ongelijkheid en andere zaken als een portie verse vis aan hun speer. Tijd om nu de Crashtest der Crashtests te bingewatchen; Crashtest Nora, Crashtest Volksvijand en Crashtest Ik zie spoken op één avond. Met Domburg als decor van een negentiende-eeuws Noors stadje. (Première)

Water vergeet niet
In NACHTKANT, life is but a dream van Niek Kortekaas, wordt op het terrein van COVRA in Nieuwdorp (een afvalverwerkingsbedrijf van onder andere radioactief afval), een podium gebouwd, waarop met een video-installatie, topmuzikanten en een verteller, een wereld wordt gecreëerd van succes, hoop en verlangen. Met beelden van de zee, waar plezier, consumptie en dromen van een nieuwe toekomst op een wrange manier samenkomen en langs elkaar heen gaan.
In het imposante decor van Fort Rammekens in Ritthem, maakt Koen Verheijden de muzikale voorstelling Water vergeet niet. Op de plek waar dit fort al eeuwenlang uitkijkt over de zee, waar pijnlijke verhalen als stille stemmen in de muren zijn gekrast, zien we levens van vier vrouwen uit verschillende tijdvakken die worden verweven tot een strijdvaardig portret over moed, macht en vrijheidsstrijd. Tijdens de residenties van Koen bij Theaterproductiehuis Zeeland dook hij samen met het Zeeuws Archief opnieuw de geschiedenis in. Op zoek naar verhalen van jonge, tot slaaf gemaakte, vrouwen die in Zeeland hun ‘vrijheid’ vonden. (Première)

Met Zanger Zonder Volk brengt Giovanni Brand een ode aan de verbeelding, een ode aan laaggeletterdheid, een pleidooi om zonder oordeel naar de boodschap achter de woorden te kijken. Het afgelopen jaar resideerde Giovanni meerdere keren bij Theaterproductiehuis Zeeland. Hij ging op zoek naar de plek in Zeeland waar zijn oma is opgegroeid en naar zijn familiegeschiedenis. Vanuit deze zoektocht, maakte hij de voorstelling Zanger Zonder Volk, die tijdens het ZNF te zien is in ’s-Heer Hendrikskinderen.

Petite histoire
Nog een bijzonder moment tijdens het ZNF is de sneak preview van de nieuwe podcast Mina & Mevrouw van Maartje Duin (die eerder samen het Peggy Bouva de podcast De plantage van onze voorouders maakt). Een halve eeuw waren de levens van Mina en Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw een gravin die op een kasteel woonde, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt radio- en podcastmaker Maartje Duin al een leven lang ongemak over hun verhouding, die ze ziet als het toonbeeld van onvrijheid. Maar wat betekende vrijheid in het Zeeland van de jaren ‘30? En hoe veranderde dat in de voor vrouwen revolutionaire twintigste eeuw? Op zoek naar antwoorden stuit Maartje op een rijkgeschakeerde vrouwengeschiedenis die haar aannames steeds opnieuw doet kantelen. Mina & Mevrouw vertelt een verhaal over klasse, keuzevrijheid en afhankelijkheid, dat generaties lang doorwerkt. Wat gaven Mina en Mevrouw ons mee over wat je als vrouw kunt zijn? En kun je je ooit losmaken van je achtergrond? Dit Zeeuwse petite histoire, wordt met een eerste aflevering, bonusmateriaal als audio-installatie getoond in de ZB Bibliotheek in Middelburg. (Première)

Oh mijn ziel
Verder stellen Jantien Fick in de voorstelling Meisjes en Messen (in Studio TPZ) en het alter ego van performancecollectief Club Gewalt, Herr Hamsterfleisch, met het concert Die Hexe (in Poppodium De Spot) de plek van de vrouw aan de kaak. Kunnen zij hun plek opeisen en uit de hokjes van verwachting breken? En DIEHELEDING speelt hun eigen ZWAANMEER in Poppodium De Spot. Een #metoo ballet over de grenzen van onze lichaamstaal. Een humoristische, rauwe hiphop-voorstelling als aanklacht op consent-loze sprookjes, die tegelijkertijd het grijze gebied van intimiteit in de kunsten laat zien.
Tijdens het festival is ook de albumrelease van Oh mijn ziel, de nieuwe plaat van broeder Dieleman, welke in Studio TPZ is opgenomen. Het album wordt in intieme setting met band gepresenteerd. In diezelfde studio is in het laatste weekend de voorstelling GRIJS GEBIED van Marcos Valster da Costa Ferreira te zien.

Ook dit jaar trekt het Zeeland Nazomerfestival weer de provincie door. Op bijzondere wijze kun je op verschillende plaatsen de voorstelling De Volle Vuilkar van theatermakers Schippers&VanGucht beleven. Voor iedereen van 7 tot 107 jaar dat tegenspartelt en graag de slappe lach krijgt. Een voorstelling voor het hele gezin.

Meer informatie
De kaartverkoop voor het theaterprogramma start donderdag 15 juni. Kijk voor informatie en kaarten op zeelandnazomerfestival.nl. Vanaf eind juni wordt het gratis te bezoeken muziekprogramma op het Abdijplein in Middelburg bekend gemaakt. Het Zeeland Nazomerfestival wordt geproduceerd door Theaterproductiehuis Zeeland en vindt plaats van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september op verschillende locaties in heel Zeeland. Je vindt er theater, muziek, dans en performance. Meer informatie over het hele programma www.zeelandnazomerfestival.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief