Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Een opstoppende rotonde

Door: Arend van der Wel Algemeen

Er zijn ruim twintig rotondes in de stad Goes. Weet u hoe ze heten? Ze hebben namelijk een naam. Ook meestal één straatnaambordje, dat voor fietsers niet zicht-, laat staan leesbaar is. En automobilisten op de rotonde hebben wel wat anders aan hun hoofd dan een bordje lezen, want het is altijd goed opletten geblazen als je een rotonde ‘neemt’. Je hoeft er bovendien nooit echt te zijn; een rotonde heeft geen adressen. Dus weet u zo waar het Poelplein, Deltaplein of Noord-Oostplein liggen? Terwijl u zich er misschien wel dagelijks overheen spoedt.

Nu is er één rotonde waarvan de naamsbekendheid de laatste tijd enorm is toegenomen: het Ronda Gosaplein uit 2001 aan de Ringbaan-West. Deze rotonde is berucht vanwege de verkeersopstoppingen die het tijdens ochtend- en avondspits zou veroorzaken. Maar ook beroemd door de innovatieve oplossing die die opstoppingen – hopelijk! – zal gaan verminderen. Er komt een tijdelijk fietspad, waardoor minder fietsers de Ringbaan oversteken. Dat fietspad wordt nu aangelegd. Over een paar weken stuurt de mevrouw op de foto niet rechtdoor, maar komt ze recht op de fotograaf af (die er dan niet meer staat, hoor), zodat de auto niet hoeft te remmen.

Deze rotonde wordt als oorzaak van de dagelijkse opstoppingen op de Ringbaan gezien. Grappig, want de rotonde is ooit – in 1907 door de Fransman Hénard – uitgevonden om ervoor te zorgen dat het verkeer in beweging blijft. Tja. Maar toen waren er natuurlijk niet zoveel auto’s en fietsers als nu. En hadden vélocipèdes vast geen voorrang op automobielen, zoals nu op het Ronda Gosaplein.

Wist u trouwens dat u een Goese rotonde kunt ‘adopteren’? Dat betekent dat u er vijf jaar als een kindje voor gaat zorgen, én dat uw naam en logo erop komt te staan. Er zijn nog zo’n tien rotondes beschikbaar, dus grijp uw kans! Voor zover ik weet hebben we in Goes twee gesponsorde rotondes: de ‘bizonrotonde’ (officieel Kazerneplein) aan het begin/eind van de Ringbaan-Oost, geadopteerd door lijmgigant Bison International en de Betho, en de naamloze dubbele rotonde ‘obesitasplein’ aan de Nansenbaan, geadopteerd door – nee, niet McDonald’s – de niet voor iedereen vanzelfsprekende lettercombinatie KWS.

We moeten het natuurlijk ook nog hebben over het fenomeen rotondekunst. Dat doen we de volgende keer en toevallig leggen we dan in één adem uit waaraan het Ronda Gosaplein zijn bijzondere naam dankt. Of heeft u al een vermoeden, goed naar de foto kijkend?

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief