Jan Rijn met het document uit 1977 waarmee zijn mooie carrière begon.
Jan Rijn met het document uit 1977 waarmee zijn mooie carrière begon. Foto: Britta Janssen

‘Begrip in de bouw’ Jan Rijn uit Goes gaat vrijdag met pensioen

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Zal Jan Rijn vrijdag nog hard moeten werken? De Goesenaar weet het niet. Hoe dan ook is het zijn laatste werkdag, want zondag wordt Jan 67 jaar en de verkoper van bouwmaterialen gaat met pensioen. “Na 47 jaar, drie maanden en drie weken bij hetzelfde bedrijf”, vertelt Jan.

Het bedrijf - nu heet het bouwcenter Logus-De Hoop, te vinden aan de Nobelweg in Goes - is door de jaren heen wel van eigenaar gewisseld, maar Jan Rijn is altijd gebleven. 

Binnenvaartschipper

“Als kleine jongen wilde ik binnenvaartschipper worden”, vertelt Jan. Na de binnenvaartschool ging hij ook echt het water op. Tot zijn moeder, ongeveer een jaar later, gezondheidsproblemen kreeg en hij ging helpen in de rijdende winkel van zijn ouders in Krabbendijke. Met deze winkel zijn ze uiteindelijk gestopt. 

Later regelde zijn vader een afspraak bij Pilaar Bouwmaterialen in Goes en die sollicitatie is een goed verhaal, lacht Jan. “Ik had een gesprek met wat achteraf de boekhouder bleek en hij liet me alleen maar een papier met het loon en de vakantiedagen zien. Kat in het bakkie, haha.” Dat papier, gedateerd 4 januari 1977, heeft Jan nog steeds (foto). Het markeert het begin van een prachtige tijd. “Ik begon op de heftruck in het magazijn en heb daar alle materialen leren kennen, en met veel liefde. Meneer Pilaar zag ik af en toe. Tegen de zomer vroeg ik voorzichtig of mijn proeftijd al voorbij was. ‘Tuurlijk!’, zei hij.”

Kade

Meneer Pilaar werkte veel op de achtergrond, Jan stond vaak op de werkvloer. Daardoor dachten veel mensen dat het zijn winkel was, vertelt hij met een twinkel in zijn ogen. Het zegt iets over zijn betrokkenheid. “We hebben zelf ons winkeltje aan de kade gebouwd. Dat sloeg aan en het was een feest om in die zaak te werken.” Van 1977 tot 1998 was Pilaar zijn werkgever. Bij gebrek aan opvolging nam De Hoop de onderneming over.

Beton

Jan gaat met pensioen als specialist chemische bouwmaterialen. Hij heeft vele cursussen gevolgd. “Ik las wat af vroeger, bijvoorbeeld in catalogi. En fabrieken bezoeken was een hobby. De betoncursus opende mijn wereld. Daar heb ik zóveel gemak van gehad. Beton is toch de basis van ieder bouwwerk. Ik leerde beton als een kindje te verzorgen, het warm en vochtig te houden. Voor het examen had ik een negen. Daar was ik wel trots op. ”

Het uit vier hallen bestaande magazijn vullen voor een productavond van leveranciers doet hij ook graag. “Dan hebben we twee-, driehonderd klanten over de vloeren, zoals particulieren, maar ook stukadoors, tegelzetters, hoveniers, loodgieters.” Hij is trots op dat grote magazijn. “Het is clean en staat als een klok. Niets is er kapot of bedekt met stof en alles heeft een vaste plek, dus we kunnen het zo vinden.”

100.000 gulden

Het klantcontact vindt Jan het mooiste aan zijn werk. Als adviseur moet hij veel productkennis hebben, zodat hij voor iedere situatie de beste oplossingen kan aandragen. Door zijn ervaring en kennis is hij een vraagbaak, want ‘Jan zal het wel weten’. ‘Jan is een begrip in de bouw’, vertellen zijn collega’s. ‘Met zijn kennis en ervaring kennen alle bouwvakkers hem.’

“Klanten maken je dag”, zegt Jan. “Ze zeggen dat ze me gaan missen. Ja, dat vind ik wel mooi. Hoe dat komt? Tja, ik denk dat ik verstand van zaken heb en altijd gewoon ben gebleven. Een beetje ouwehoeren en lachen en dan serieus samen een oplossing bedenken. Daar kan geen 100.000 gulden tegenop. En 100.000 euro ook niet.”

Fundament

Jan kan veel bijzondere projecten noemen uit zijn carrière, zoals het vernieuwen van de vloer in de vismijn in Colijnsplaat. “We begonnen op vrijdagavond en maandagochtend moest de vismijn weer open, hè. Dat was doorwerken. Samen hebben we het gered. ‘s Zondags om 23.00 uur werden als laatste de rollerbanen geïnstalleerd.” Seolto, zegt Jan dan. “Samenspel en overleg leidt tot overwinning.” Seolto, mét de steun van zijn echtgenote Karin, op wie hij altijd kan rekenen. “Beton is de basis voor bouwwerken en Karin is mijn fundament.”

Zijn werk deed Jan met veel plezier, maar hij kijkt ernaar uit minder verplichtingen te hebben. “Het vroeg uit bed moeten, zal ik niet missen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief