Vlnr: Rens Deurloo, Cock Schrijver, Martin Slingenberg, Jan Willem Bruel. Op de achtergrond burgemeester Margo Mulder.
Vlnr: Rens Deurloo, Cock Schrijver, Martin Slingenberg, Jan Willem Bruel. Op de achtergrond burgemeester Margo Mulder. Foto: C.J. Pieters

Frans Naereboutpenning voor vier vrijwilligers Oostmolen

Sport en vereniging

KLOETINGE - Vrijdag 11 september hebben vier vrijwilligers van de Oostmolen te Kloetinge de Frans Naerebout-penning van de gemeente Goes gekregen. De gemeente Goes reikt de vrijwilligerspenning uit aan personen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maken voor de samenleving.

De burgemeester, Margo Mulder, is ingegaan op het belang en de betrokkenheid van vrijwilligers in de samenleving.

De burgemeester geeft aan dat de stichting blij mag zijn met deze trouwe vrijwilligers. Voor de vrijwilligers van de Oostmolen had zij een persoonlijk woordje

Jan Willem Bruél zat nog op de lagere school en was dikwijls te vinden bij de Kloetingsemolen. Hij mocht van de vorige eigenaar, Peter Mans, helpen bij de molen. Door Pieter Mans werden de kwaliteiten van Jan Willem onderkent en hij leidde hem zelf op tot molenaar. Omdat Mans niet altijd op de molen aanwezig kon zijn, werd op den duur, zelfs de dagelijkse zorg van de molen toevertrouwd aan Jan Willem. En die zorg was in goede handen. Jan Willem heeft Rens Deurloo inwijdt in het vak van molenaar. Zijn grote kennis van de Oostmolen en de werking daarvan wordt op prijs gesteld. Al met al is Jan Willem meer dan 40 jaar betrokken bij de Oostmolen.

Rens Deurloo is iedere week (meestal op vrijdagmiddag en zaterdag) samen met Cock Schrijver werkzaam op de molen. Op deze dagen draait de molen en zijn bezoekers welkom en Rens geeft waar nodig uitleg over de korenmolen. Het vak heeft hij in hoofdzaak geleerd door zelfstudie en van de vakkennis van Jan Willem. Bij een feestelijke gelegenheid zet Rens de wieken in de vreugdestand. Ook bij een begrafenis wordt de molen in de rouwstand gezet.. Door de wekelijkse inbreng van Rens (en de nodige wind) kan de molen elke week draaien.

Cock Schrijver is vanaf 2007 als bouwkundig adviseur en medewerker betrokken bij de Oostmolen. Cock is een (restauratie) vakman puur sang die alle timmer- en metselwerkzaamheden kan uitvoeren. Hij is bijna iedere week samen met onze vrijwillige molenaar Rens werkzaam in en aan de molen. Dankzij zijn inzet en vakmanschap zijn vele restauratie- en onderhoudswerkzaamheden op verantwoorde historische wijze uitgevoerd. Vooral zijn materiaalkennis is daarbij van onschatbare waarde.

Martin Slingenberg heeft vanaf 2006 bij de start van de Oostmolen veel aandacht besteed aan de publiciteit rond de molen. Dit was belangrijk omdat de molen hierdoor meer bekendheid kreeg in de gemeente Goes maar in Kloetinge in het bijzonder. Onmisbaar daarbij was en is de website van de molen die door vele mensen wordt bezocht. (website Oostmolen: www.oostmolen-kloetinge.nl) Deze website is op initiatief van Martin opgezet en wordt dagelijks bijgewerkt en actueel gehouden. Daarnaast geeft hij het bestuur advies bij de noodzakelijke juridische- en veiligheidsvoorschriften voor de molen.

Grote waardering en respect

Bij een recent bezoek van het Bestuur en de Directie van de Vereniging de Hollandsche Molen is grote waardering en respect uitgesproken voor de kwaliteit van het werk wat de vrijwilligers van de Oostmolen hebben uitgevoerd.

Door de grote betrokkenheid van deze vier vrijwilligers is de Oostmolen in goede conditie. Het bestuur is trots op deze vier kanjers en feliciteren Jan Willem, Rens, Cock en Martin dan ook van harte met de vrijwilligerspenning van de gemeente Goes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief