Paul Bluemink is vereerd met zijn onderscheiding
Paul Bluemink is vereerd met zijn onderscheiding Foto: Stella Marijnissen

Paul Bluemink krijgt Groene Lintje voor plukroutes in buitengebied

Door: Amber Kuijs Algemeen

ETTEN-LEUR - Voor het zevende jaar op rij is zondag het Groene Lintje uitgereikt waarmee politieke partij GroenLinks Etten-Leur iemand in het zonnetje zet die zich op bijzondere, en sociale wijze voor natuur en milieu inzet in de gemeente. Van de drie genomineerden kreeg Paul Bluemink het groene lintje opgespeld.

Gastheer Bram Heyblom, voorzitter van IVN Vogel- en Natuurbescherming Etten-Leur, stelde zijn museum aan de Lange Brugstraat in Etten-Leur Noord wederom ter beschikking voor de uitreiking van het Groene Lintje. Hij was tevens de persoon geweest die Rien en Joke Wijnen had genomineerd voor het lintje vanwege hun buitengewone inspanningen met betrekking tot het behoud en het opknappen van de voormalige heemtuin, welbekend als het Beatrix plantsoen.

Jury
Daarnaast was architect Toon Klep aangewezen als mogelijke kanshebber voor de groene onderscheiding. Samen met zijn partner Kas de Groene houden zij bij hun ontwerpen rekening met duurzame ontwikkelingen. 'Zij hebben ruime kennis en ervaring van zelfvoorzienende oplossingen op het gebied van energie, laag milieubelastende materialen en op het gebied van klimaatinstallaties', aldus de jury bestaande uit Ger Klomp, José van Egmond, Trees Eggenkamp en Wil Eggenkamp.

Winnaar
De winnaar echter werd Paul Bluemink met de realisatie van zogenaamde plukroutes in de groenstroken van het buitengebied van Etten-Leur. Lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor GroenLinks, Dennis Aerts, speldde hem de onderscheiding op en overhandigde de oorkonde en bloemen onder het toeziend oog van vele belangstellenden, die ternauwernood in het zaaltje pasten.

Natuur
Bluemink heeft een carrièreswitch gemaakt van ondernemer op het Van Bergenplein naar hovenier. "Sinds 2013 wonen we weer in Etten-Leur. De tuin inspireerde me en ik kwam in contact met Permacultuur. Dat is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. De natuur is een evolutie van miljarden jaren en wij willen die natuur in onze richting duwen. Maar ik wil graag met de natuur mee en ik wil op maatschappelijk vlak mijn bijdrage leveren aan Etten-Leur."

Droom
Hij had een droom om een route te maken, uitgaande van de pareltjes in het buitengebied zoals hij dat noemt, zoals de kaas-, ijs-, asperge-, wijnboerderij, imkerij enzovoorts, en die met elkaar te verbinden door het planten van appel- en perenbomen, bessenstruiken, noten- en pruimenbomen. De plukroutes kunnen dan fietsend of wandelend worden afgelegd waarbij iedereen kan genieten van de vruchten die in het najaar kunnen worden geplukt.

Subsidie
Paul Bluemink maakte een plan en kreeg subsidie van streeknetwerk Landstad De Baronie. Het bedrag, 3.250 euro, moest hij wel zien te verdubbelen via sponsors en dat is gelukt. "We kregen ook veel medewerking en een bijdrage van de gemeente Etten-Leur", zegt hij. "Wijkmanager buitengebied van de gemeente, Annelieke Selbach, vond dit het beste wijkidee en daardoor ontvingen wij nog een bijdrage van duizend euro. Voorwaarde van de gemeente is wel dat de inwoners van Etten-Leur alles zelf bijhouden."

Uitbreiden
In het najaar van 2017 startte Bluemink met ongeveer tien vrijwilligers met het aanplanten van bomen en struiken. Dat werk wordt deze maand afgerond en dan is een deel van zijn grote plan klaar. Een website waarop plukroute Etten-Leur wordt aangegeven is naar verwachting in het najaar online.

De bedoeling is om dit initiatief samen met de inwoners van Etten-Leur verder uit te breiden op groenstroken binnen en buiten de bebouwde kom. BIJDRAGE STELLA MARIJNISSENBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief