Vincent gered van de sloophamer.
Vincent gered van de sloophamer. Foto: Stella Marijnissen
FOTOALBUM

Vincent van Gogh gered van sloophamer

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - De sloop van het enorme complex van voormalig drukkerij Roto Smeets op industrieterrein Vosdonk in Etten-Leur leverde dinsdag nog een pareltje - maar dan van Etten-Leurs meer recente geschiedenis - op. Daar werd een, enigszins beschadigd, billboard van drie bij vijf meter dat ooit langs de oude rijksweg stond, gered uit de puinhopen. Vincent van Gogh zou vereerd zijn geweest.

In 1990, het jaar van de honderdste sterfdag van Vincent van Gogh, stond een zelfportret van de wereldberoemde schilder - die ooit zijn carrière in Etten-Leur begon - levensgroot afgebeeld op een billboard langs de oude rijksweg, nu de Parklaan. Er waren meer afbeeldingen en die waren voor deze gelegenheid gemaakt door leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) onder leiding van hun tekenleraar Sjaak Jansen. Het bedrijfsleven sponsorde en de enorme borden werden hen naderhand geschonken.

Restauratie

Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur wilde maar wat graag van de gelegenheid gebruik maken om dit paneel, dat in een fabriekshal van de drukkerij aan de wand hing, in bezit te krijgen. Voorzitter Lex Besselink en Cor Kerstens van de stichting togen met wagen en aanhanger naar het pand en met hulp van de slopers werd het uit delen bestaande reclamebord vervoerd naar de Van Gogh Kerk. Enig restauratiewerk zal nodig zijn, maar daarna krijgt het ongetwijfeld ergens een mooie plaats en is weer een stukje historie bewaard gebleven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Cor Kerstens moet even bijkomen.
En de andere helft.
Restaureren, aan elkaar plakken en Vincent van Gogh leeft weer.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief