Afbeelding
Foto: Peter Houtepen

Cadeau bij start van Open Atelier Route

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Met een officieel moment is vrijdagochtend de eerste lustrumeditie van de Open Atelier Route Etten-Leur van start gegaan.

Bij het Vincent van Gogh informatiecentrum op de Markt overhandigde voorzitter Piet van Aken van de Open Atelier Route een passend cadeau aan burgemeester Miranda de Vries en cultuurwethouder Ger de Weert: het logo van de Open Atelier Route in kunstvorm met daarbij de toevoeging 5 jaar. Dat gebeurde in aanwezigheid van vrijwel alle atelierhouders en deelnemende kunstenaars aan de route. Op hun beurt verrasten de burgemeester en de wethouder de kunstenaars met een (Van Gogh) zonnebloem, symbolisch voor de plek van de uitreiking.

Gegroeid

De Open Atelier Route mag zich verheugen in steeds meer belangstelling. "De eerste keer hadden we dertien locaties, die gemiddeld een kleine 90 bezoekers per plek trokken. Dat was al buiten verwachting", vertelt Piet van Aken. "In de jaren erna zijn we geleidelijk aan gegroeid. We hebben bijvoorbeeld vlaggen aangeschaft en mooie posters en flyers gemaakt." Vorig jaar trokken de vijftien locaties ieder gemiddeld 220 bezoekers. "Een uitzonderlijk succes", meent de voorzitter.

Kwaliteit

Ook dit jaar telt de route vijftien locaties met in totaal 43 (gast)kunstenaars. "De kwaliteit staat boven alles", legt Van Aken uit. "Dat hebben we steeds nagestreefd. Verder staat de benadering van de bezoekers centraal. We heten ze welkom en maken er een praatje mee. Dat wordt gewaardeerd."

Een succesformule is volgens hem ook dat geprobeerd wordt om op elke locatie elk jaar wat nieuws te hebben. "Niet alleen de locatiehouder heeft wat nieuws, maar ook de gastkunstenaars zijn nieuw."

Ongeorganiseerd

Piet van Aken treedt weliswaar op als voorzitter van de Open Atelier Route Etten-Leur, maar een bestuur is er niet. "Eigenlijk zijn we dus ongeorganiseerd. Ik zit de vergaderingen voor en dat is het. Verder ben ik de gelijke van de kunstenaars. Wij kloppen ook niet aan bij de gemeente voor subsidie, wij hebben geen sponsors en wij zijn geen stichting. De kosten die we maken delen we door het aantal deelnemende kunstenaars. We rekenen af en klaar is Kees."

Selectie

Er is wat hem betreft maar één zorg. "We willen de kernkwaliteit van de Open Atelier Route overeind houden en een van de grootste gevaren is dat we te hard groeien. Dat willen we dan dus ook niet. We hebben vijftien locaties en daar willen we het bij houden. Net als maximaal 45 gastkunstenaars. Er zijn er altijd meer die mee willen doen, dus we moeten wel eens nee zeggen. Maar dat komt wel de selectie van de deelnemende kunstenaars ten goede", besluit Van Aken.

De Open Atelier Route duurt tot en met zondag, elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie Facebook: Open Atelier Route Etten-Leur.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief