De grote zaal van De Nobelaer in aanbouw.
De grote zaal van De Nobelaer in aanbouw. Foto: FOTO KRIJN TEN HOVE

De Nobelaer maakt zich op voor nieuwe start

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - De Nobelaer, dat is de nieuwe naam van wat hét Cultuurcentrum van Eten-Leur moet worden. Tussen januari en maart 2022 zal de verhuizing plaatsvinden van de huidige locatie aan de Anna van Berchemlaan naar de nieuwbouw aan de Parklaan. Maandagochtend verzorgde een trotse directeur Hilda Vliegenthart een rondleiding door de nieuwbouw. 

Het gebouw gaat terug van 9.000 m² naar 5.000 m², het aantal stoelen in de grote zaal van 605 naar 500. “Dat is de ondergrens die veel grote producties hebben voor het opnemen in de programmering. Hierdoor krijgen we een cultuurcentrum wat past bij de omvang van Etten-Leur maar waar ook grotere artiesten nog willen optreden,” vertelt directeur Hilda Vliegenthart bij de rondleiding. 

Maar de trots zit hem met name in de visie op hoe een cultuurcentrum vorm moet krijgen in een gemeente, de samenwerking in de ontwikkeling en de efficiency in het gebouw. “Het gebouw is compact en optimaal benut zodat we als onze opdrachten die we van de gemeente hebben als cultuurcentrum optimaal kunnen uitvoeren.”

Huiskamer

Bij binnenkomst komt de bezoeker straks in de centrale ‘huiskamer’, een locatie die aansluit bij één van de collectieruimtes, de plek waar collectie van de bibliotheek te vinden is, de grote theaterzaal en de kleine zaal. Zalen die overigens multifunctioneel te gebruiken zijn. “Ook in de grote zaal kunnen we de tribune inschuiven zodat we ook andere evenementen kunnen programmeren, zelfs het carnaval, wat ook cultuur is, kunnen we hier laten plaatsvinden,” 

Kunsteducatie

Er zijn meerdere ruimtes voor kunsteducatie, zoals muziek-, dans- en dramalessen. De speelotheek en het poppodium met twee moderne studio’s zijn eveneens in het pand gehuisvest. Ook zijn er ruimtes waar men kan tekenen, schilderen en andere creatieve hobby’s als boetseren kan leren en beoefenen. “En vanaf de boven verdieping heeft men ook weer verbinding met de huiskamer beneden. Echt elke meter is efficiënt en transparant ingevuld.”

Transparant

“Heb je gezien hoe transparant het gebouw is?”, vraagt Vliegenthart tijdens de rondleiding. En het moet gezegd: vanuit meerdere kanten valt het daglicht het gebouw binnen, zelfs in de grote zaal. “Je kan nu zelfs door ramen kijken in de grote zaal als een productie wordt opgebouwd. Maar ook de kleinere ruimtes hebben een verbinding met buiten gekregen.”

Programma 2021-2022

Tijdens de rondleiding werd ook de nieuwe huisstijl en  het theaterprogramma voor het seizoen 2021-2022 gepresenteerd. Een kort programma voor de periode oktober – december 2021 met onder andere Jandino Asporaat, Ernst Daniël Smid, The Sound of Musicals en Charly Luske die in de huid van Robbie Williams kruipt. Deze shows vinden allemaal nog plaats op de oude locatie net zoals bijvoorbeeld het carnaval 2022. Aan een uitspraak over wanneer de nieuwe locatie de deuren opent voor optredens van artiesten wil Hilda Vliegenthart zich nog niet wagen. “Het is een complex bouwproject en daar kunnen altijd nog dingen gebeuren. Doel is wel dat we in maart volledig zijn verhuisd. We hebben goede contacten met de impresario’s zodat we Etten-Leur vanaf de opening in het voorjaar aantrekkelijke shows kunnen bieden zodat de inwoners kennis kunnen maken met hun Nobelaer”, beëindigt zij de rondleiding. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief