Sinterklaas tijdens een eerdere intocht.
Sinterklaas tijdens een eerdere intocht. Foto: Frans van der Bom

Gemeente geeft groen licht: Sinterklaasintocht Etten-Leur 2021 gaat door!

Door: Len Poppelaars Algemeen

ETTEN-LEUR – Aanstaande zondag 14 november zetten Sinterklaas en Pieten weer voet aan wal in Etten-Leur. Omstreeks 13.00 uur vaart hij traditiegetrouw de Leurse haven binnen. En we kunnen verklappen: Ze kijken er naar uit, wat hebben ze jullie gemist! Na aankomst start vanaf de haven vrijwel direct de optocht naar de Markt. Anders dan anders, maar dat mag de Sinterklaaspret niet drukken. Hij komt en dat is heel goed nieuws!

De laatste weken liep de gezonde spanning niet alleen bij de kinderen van Etten-Leur op. We hebben vernomen dat ook bij het Sinterklaas comité behoorlijk wat kriebels door de onderbuik zijn gejaagd. In de week na de persconferentie van begin november, kon samen met burgemeester Miranda de Vries de knoop worden doorgehakt: Hij komt!

Anders dan anders
Anders dan anders? Dat heeft alles te maken met de maatregelen waar we op dit moment mee te maken hebben. Sinterklaas heeft ons ingefluisterd te vragen om vooral te genieten van wat wel kan. En vanuit dit positieve gevoel te genieten van dit kinderfeest. Sint en de Pieten stappen als vanouds van boord en worden op de kade welkom geheten door de burgemeester en de jeugdburgemeester, daar mogen jullie op vertrouwen. Dit jaar kan het publiek door het ontbreken van geluidsspeakers dit helaas niet horen. Is dit een keuze? Nee, een maatregel. Het paard heeft nog een dagje rust, na aankomst wordt zodoende de route naar de Markt direct vanaf de boot gestart met een voertuig. Natuurlijk slenteren, rennen, vliegen, rijden en springen de Pieten mee.

Veilig langs de route 
Het is de verwachting dat veel mensen de keuze maken een veilig plaatsje te zoeken langs de route van de optocht ergens tussen de Leurse Haven en de Markt. Alle grote en kleine Etten-Leurenaren met of zonder QR-code, mogen langs deze route staan. Komen jullie zwaaien en kijken naar Sinterklaas en zijn Pieten? De route is behoorlijk lang en staat in zijn geheel op www.internetbode.nl. Ergens voor of na 15.00 uur is de aankomst op de Markt.


Het spreekt voor zich dat jullie wordt gevraagd om de, inmiddels ook traditionele, onderlinge 1,5 meter afstand aan te houden. En de bekende adviezen van de GGD zoals ‘bij klachten thuisblijven en testen’ op te volgen. Sinterklaas en de Pieten nemen zelf hun mooiste mondkapje mee naar Nederland: de glimlach om jullie weer te zien hierachter, is er niet minder om.


Zakjes pepernoten 
De pepernotenbakkerij is gevraagd om zakjes met pepernoten te maken om uit te delen bij de intocht. Extra boodschap: In de Sinterklaastijd zal ’s nachts in Etten-Leurse huizen extra worden gestrooid. Lukt het niet om deze zondag al een pepernoot te verorberen, dan lukt het vast later.

Afsluiting 
Dit jaar is de afsluiting op de Markt. We zien elkaar niet meer in de Nobelaer deze dag, deze heeft vanwege de maatregelen de keuze hiertoe gemaakt. Advies van Sinterklaas? Zet bij thuiskomst Sinterklaasliedjes op, maak chocomelk warm, trek een zak pepernoten open en denk nog even terug aan het feit dat we elkaar weer hebben kunnen zien!

De meest recente informatie treffen jullie aan op
www.intochtsinterklaasettenleur.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief