Afbeelding
Foto: Jack Konings

Doek valt alsnog voor KerstCircus Etten-Leur: editie 2021 gaat niet door

Door: Addo Sprangers Algemeen

ETTEN-LEUR - Verdrietig nieuws. Het KerstCircus Etten-Leur gaat voor het tweede jaar op rij niet door. “Het doet me heel veel pijn, maar een andere beslissing is niet mogelijk”, vertelt circusdirecteur Kevin van Geet. Deze week zou de opbouw van de circustent beginnen in het Brabantpark, maar er is teveel onzeker. 

Vorig jaar ging het KerstCircus Etten-Leur ook niet door, maar toen werd de knoop veel eerder doorgehakt. Dit jaar stonden alle seinen op groen. “Er was beloofd dat alles weer zou kunnen nu zoveel mensen zijn gevaccineerd. Je hoefde alleen de QR-code te laten zien. Op dit moment geldt een avondlockdown waarvan niet zeker is of die voor Kerstmis weer verdwijnt. Ook keert de 1,5-meter-maatregel terug. Dat betekent dat wij maar met een derde van onze capaciteit zouden kunnen draaien. Met zoveel minder bezoekers komen wij helaas nooit uit de kosten.”

Kevin merkt ook dat de kaartverkoop is teruggelopen. Na de persconferentie in november waarbij alle circusartiesten bekend zijn gemaakt, maakte het KerstCircus Etten-Leur juist een vliegende start. “Mensen hebben ons gemist en wilden heel graag weer naar het circus in Etten-Leur. Het zou voor ons het zevende jaar worden! Daarom is het ook zo moeilijk om dit besluit te nemen. Ik ben er letterlijk ziek van. We werken hier al een half jaar naar toe, het is vreselijk.”

Het is een hard gelag voor Kevin. De afgelopen jaren slaagde hij er in om een mooie buffer op te bouwen, maar inmiddels is hij terug bij af: “Dit is een hele harde klap. We hebben zoveel kosten gemaakt. De eerste jaren hebben we zonder winst gedraaid, maar ik geloofde er in. Nu is deze buffer praktisch op en moeten we helemaal opnieuw beginnen.” En dat gaat Kevin zeker doen, want hij kan zich geen leven zonder circus voorstellen: “Ik kijk hier elk jaar zo naar uit. Dit is honderd procent mijn passie. Op dit moment zit de moed onder mijn schoenzolen, maar opgeven is geen optie!”

De jongste circusdirecteur van Nederland gelooft ook dat hij het circus veilig zou kunnen draaien: “Deze maatregelen zijn buitenproportioneel. Niet alleen voor evenementenorganisatoren, maar ook voor de horeca. Ondernemers hebben meegedaan aan tal van experimenten, waaruit blijkt dat het risico op coronaverspreiding verwaarloosbaar is met een goede toegangscontrole. De overheid zet nu weer een steunmaatregel op voor de ondernemers, maar dit geld had beter eerder gestoken kunnen worden in het uitbreiden van de zorg. Die mensen hebben het ook heel moeilijk, maar dan hadden ze geholpen kunnen worden.”

Op dit moment waren al veel kaarten verkocht voor het KerstCircus Etten-Leur. Alle personen die tickets hebben gekocht, krijgen hun geld terug. Zij worden daarover persoonlijk geïnformeerd. “We gaan er van uit dat we in 2022 weer terug zijn met het KerstCircus”, belooft Kevin. Deze prachtige traditie mag immers niet verloren gaan!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief