Roparun team Go4Life uit Etten-Leur bij hun doorkomst in hun woonplaats
Roparun team Go4Life uit Etten-Leur bij hun doorkomst in hun woonplaats Foto: Krijn ten Hove

Geweldig ontvangst voor Roparunners in Etten-Leur

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Ooit begonnen als een weddenschap is de Roparun uitgegroeid tot een groot evenement waarbij niet alleen de sportieve prestatie van de lopers aanspreekt maar ook het bij elkaar gelopen geld, door middel van sponsoring en activiteiten, van grote waarde is voor het goede doel, palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Om zo voor elkaar te krijgen waar het allemaal om gaat: leven toevoegen aan de dagen waar dagen niet meer toe te voegen zijn aan het leven.

Van alle mensen die overlijden is bij 28 procent kanker de doodsoorzaak. Ieder mens heeft in zijn directe of indirecte omgeving wel iemand die aan deze ziekte lijdt of eraan overleden is. “Juist dat is een van de belangrijkste reden om hieraan bij te dragen”, aldus Irene van der Laar die verantwoordelijk IS voor het door de organisatie opgezette checkpoint op het Trivium. Om de circa 50 kilometer worden de estafetteteams opgevangen bij zo’n punt.

De Roparun is een estafetteloop van 530 kilometer, de afstand Parijs-Rotterdam, waarbij teams met daarin lopers en begeleidende fietsers in het Pinksterweekend naar de finish op de Coolsingel in Rotterdam lopen. Dit jaar doen er 224 teams mee die, op het moment van het schrijven van dit artikel ruim 2,1 miljoen euro hebben opgehaald voor het goede doel. Het geld zal besteed worden aan projecten die het laatste gedeelte van het leven van een kankerpatient een menswaardig karakter kan geven. Zo ook in de regio: het Avoord Hospice in Etten-Leur kan een bijdrage verwachten voor een kantelbaar hoog/laag ligbad en het Hospice Jacqueline in Sint Willebrord voor zonweringen in de gastenkamers.

Een van de deelnemende teams was het team Go4Life uit Etten-Leur. Diep in de nacht van zondag op maandag kwamen ze, onder een luid gejuich van de familie, vrienden en fans, door het centrum van hun woonplaats heen. In een hoog tempo want ze lagen precies op schema om nog op tijd de finish te halen, uiterlijk tweede Pinksterdag om 17 uur.

De editie van 2022 zal als een natte editie de boeken ingaan. “Het was afzien vandaag”, vertelde een teamlid van het team We Move On uit Maasdam. “We hebben zoveel regen gehad vandaag maar dan is het geweldig hoe het publiek in Brabant, en ook hier in Etten-Leur ons op dit tijdstip (het is dan na 23 uur - red.) nog welkom heet”[n]

Afbeelding
roparun
Afbeelding
Irene van der Laar in de tent van de organisatie waar ze wat te eten en drinken bereid voor de begeleiders van de organisatie zoals ANWB, EHBO
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief