Longfonds:
Longfonds: "Houtstook zorgt lokaal voor veel vieze lucht en zorgt voor gezondheidsschade." Foto: Shutterstock

Komende dagen overlast door houtrook

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Door de combinatie van weinig wind en grotendeels droog en somber weer is vanaf vanavond grote kans op overlast door houtrook. Doordat het amper waait zal houtrook dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en nauwelijks verwaaien. 


Deze maandag is er overdag al weinig wind. Wel valt nog af en toe lichte regen, waardoor de lucht wordt schoongespoeld. Ook zijn veel mensen overdag niet thuis en staan de meeste houtkachels dus sowieso uit. De neerslagkans neemt geleidelijk af en vanavond en vannacht is het op de meeste plaatsen droog. Het waait niet of nauwelijks en er is kans op mist.


Aanlokkelijk om de houtkachel aan te doen

Na het avondeten is het buiten donker en is het aanlokkelijk om de gezelligheid en warmte van de kachel of open haard op te zoeken. Dit houdt wel in dat anderen last kunnen krijgen van houtrook. De houtrook zal door het rustige weerbeeld in de lucht rondom het huis blijven hangen.
Mensen met astma of een andere longaandoening hebben kans op flinke overlast als ze bijvoorbeeld vanavond een wandeling maken. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van de woonomgeving. Beperk de overlast in huis door tijdig ramen te sluiten en waar nodig zelfs ventilatiestroken te sluiten. Vergeet ze dan niet weer open te zetten als de houtrook over is.


Situatie nog zeker twee dagen ongunstig

Dinsdag en woensdag blijft het weerbeeld rustig met grote kans op mist en lage bewolking. De luchtkwaliteit zal daardoor verder verslechteren. Dit geldt voor het hele land. Wel is het met houtrook altijd zo dat de overlast het grootst is dichtbij de ‘bron’ en de houtrookconcentratie dus van plek tot plek verschilt. Donderdag komt er iets meer wind te staan en zal de situatie langzaam gunstiger worden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief