Afbeelding
Foto: Merlin Daleman

Circulair en hittebestendig: Vosdonk wordt aangepakt

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - De provincie, gemeente en ondernemers op Vosdonk gaan samen in aan de slag met de verduurzaming van het bedrijventerrein. De provincie pakt onder de naam ‘Grote Oogst’ verschillende industrieterreinen in de provincie aan. vorige week werd het plan van aanpak getekend door gedeputeerde Annemarie Spierings, wethouder Ger de Weert en een aantal bedrijven die aangemerkt zijn als ‘koploper’. Met Grote Oogst wil de provincie dertien grote bedrijventerreinen in Brabant sneller verduurzamen, Vosdonk is er hier één van. 

De bedoeling is dat bedrijven op Vosdonk in 2030 zo’n 60% procent minder CO2 uitstoten dan nu het geval is. Dat verbruik zit ‘m nu zowel in transport als het gebruik van 39 miljoen kuub aardgas. Ook gebruikt het industrieterrein nu drie keer zoveel stroom als alle woningen in de gemeente Etten-Leur bij elkaar, namelijk 184.000 kWh.  Alle deelnemende partijen doen een investering van 250.000 euro, dat zijn de provincie, de gemeente en de ondernemers samen. Wethouder Ger de Weert: “De bedrijven op Vosdonk zijn van groot belang voor de Etten-Leurse economie. Ik ben er trots op dat zij zich samen met de provincie, VNO-NCW Brabant Zeeland en de gemeente inzetten om van Vosdonk een duurzaam bedrijventerrein te maken. Zo kan Etten-Leur rekenen op een bedrijventerrein dat klaar is voor de toekomst.”

Om warme zomers meer de baas te zijn wordt er nagedacht over klimaatadaptatie. In 2026 al is er meer ruimte voor wateropvang en moet het percentage verhard oppervlakte zijn afgenomen omdat er nu al bedrijven zijn die wateroverlast hebben bij zware regenval. Omdat de verwachting is dat de verkeersdruk afneemt komt er meer ruimte voor groen en water, fiets- en wandelpaden. Hittestress kan zo beter voorkomen worden. 

Plannen zijn er om energie lokaal en duurzaam op te wekken en op te slaan. Het terrein zou graag direct aangesloten worden op windenergie, maar dat is vanwege Breda International Airport en luchtmachtbasis Woensdrecht niet zo gemakkelijk. Voor het gebruik van waterstof wordt er nagedacht over een zogenaamde ‘backbone’ voor de aanvoer van deze stof, dat loopt dan via leidingen van de GasUnie. 

Bij het ontwikkelen van het voormalige Fri-Jadoterrein zet de gemeente extra in op duurzaamheid en biodiversiteit. Zo zijn er plannen voor groene gevels en groen om water op te vangen. Het terrein moet een inspirerend voorbeeld voor vergroening en innovatieve infrastructuur worden. 

De deelnemende partijen richten zich volledig op het circulair gebruik van grondstoffen in 2050. Daarom wordt er nu al onderzoek gedaan naar alle afvalstromen pop Vosdonk. Op korte termijn moeten belemmeringen van bedrijven rond circulariteit worden aangepakt, op lange termijn moet er nagedacht worden over een gesloten kringloop. Grondstoffen komen dan op een lokale marktplaats die zo goed werkt dat afval niet meer bestaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief