Jos Martens en Jan Bulkmans.
Jos Martens en Jan Bulkmans. Foto: René Mensen

Jos en Jan samen al 150 jaar lid van voetbalvereniging Internos

Door: René Mensen Algemeen

Jos Martens en Jan Bulkmans zijn samen goed voor 150 jaar lidmaatschap van v.v. Internos. Jos (88) en Jan (86) zijn dus al lid geworden in 1948. Ze plagen elkaar een beetje over de precieze lengte van het lidmaatschap. Jan: “Jos was er eerder, maar ik was er langer. Jos is vroeger namelijk een jaar gaan voetballen in Hoeven. De reden was een meisje waar hij verliefd op was en waar hij later mee getrouwd is.” Jos geeft aan dat hij toch echt gewoon lid is gebleven van Internos en dus is het samen toch 150 jaar dit jaar. 

Jos heeft zich altijd ingezet voor Internos op alle mogelijke manieren. Als voetballer uiteraard, waarbij hij meestal in het tweede elftal speelde. Hij heeft 4 wedstrijden in het ‘eerste’ gespeeld. Zijn kwaliteiten lagen dan ook vooral op het vlak van organiseren en inspirerend leidinggeven aan teams en vooral de jeugdafdelingen. Hij zegt zelf: “Ik heb het zolang volgehouden vanwege de spirit en saamhorigheid bij Internos en vooral voor en door de jeugd. Vroeger was dat een prachtig gezicht op de woensdagmiddagen. Dan kwamen er zoveel kinderen naar de trainingen. Ik blies dan op mijn fluitje en iedereen ging dan meteen in een lange rij staan. Vervolgens kon ik dan een selectie maken.”

Internos begon ooit op het veldje achter café De Brouwer in de Bisschopsmolenstraat. Jos: “Ik was blij dat we naar de Lage Banken verhuisden in 1968, want dat was een jonge wijk en dus potentieel veel nieuwe aanwas. En kinderen spelen nou eenmaal het liefst met vriendjes in de buurt. Met de verhuizing later naar de huidige locatie aan de Olympiade was ik niet zo blij. Ik was bang dat er minder aanloop zou zijn.” 

Jan was de man die goed was in contacten leggen en onderhouden. Met zijn eigen onderneming had hij veel klanten in Etten-Leur en verre omtrek en daarmee een sterk netwerk. En niemand kon zo goed een netwerk benutten zoals Jan dat deed. “Ik vind het heerlijk om relaties aan te knopen om die op een respectvolle manier te benutten. Zo heb ik onder andere kunnen zorgen voor sponsoring en daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de benodigde middelen om een groeiende club als Internos rendabel te maken en te houden. 

‘Ik heb het zolang volgehouden vanwege de spirit en saamhorigheid’

In de jaren 60 is er een vriendschapsrelatie gevormd met de Duitse voetbalvereniging Baiertal. De band is al die jaren alleen maar sterker geworden. In april is Jan er nog op bezoek geweest. Ook is hij daar naar vrienden geweest van Baiertal die hij al 60 jaar kent. Met een brok in zijn keel bedankt hij de mensen die deze reis mogelijk hadden gemaakt. 

Jos en Jan zijn echt wel uitzonderingen aan het worden. Tegenwoordig blijven mensen niet meer zo lang hangen bij één club. Maar Jos en Jan hebben nooit getwijfeld. Internos is hún club en dat zal altijd zo blijven! Na een mooie persoonlijke toespraak van voorzitter Albert Reijlink nemen Jan en Jos trots hun cadeau -o.a. een oorkonde en een glazen plaquette- in ontvangst. Hierna kan de laatste voetbalwedstrijd van dit seizoen beginnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief