Afbeelding
Foto: René Mensen

Even terug op zijn oude school: Wim Voermans geeft lezing op KSE

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Wim Voermans uit Klein Zundert en oud-leerling van de KSE was uitgenodigd om woensdagavond de KSE-lezing te verzorgen. Het bestuur van de KSE vindt het belangrijk om geregeld oud-leerlingen uit te nodigen voor een gastles, een lezing of een andere activiteit. Wim Voermans is momenteel hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit in Leiden. Hij is ook regelmatig te gast op radio en tv als deskundige op het gebied van staatsrecht en constituties. 

Hij kan deze materie heel begrijpelijk uitleggen en dat wordt zeer gewaardeerd. Enkele goed ontvangen boeken van zijn hand zijn: ‘Het land moet bestuurd worden’ en ‘Het verhaal van de grondwet’. De inkt van zijn laatstverschenen boek ‘Onze constitutie’ is nog nat. Voor een gemêleerd toegestroomd gezelschap van zo’n 70 mensen hield Wim een passievol betoog over de grondwet van Nederland (29 maart 1814) en andere grondwetten in de wereld. Dat ging van Noorwegen (die claimen een oudere grondwet te hebben dan Nederland, wat Wim bestrijdt) tot aan een adviesoptreden dat hij ooit verzorgde in Zuid-Korea over het meer partijenstelsel. 

Wim begon zijn verhaal met hoe hij als puber bij de KSE begon. Eerst de locatie aan de andere kant van de spoorlijn, daarna bij de Bisschopsmolenstraat en uiteindelijk naar de huidige locatie. Ook heeft hij nog even het Tomas More College in Oudenbosch bezocht. Hij kon zich nog goed herinneren dat bij de laatste verhuizing alle leerlingen met een tafeltje of stoeltje in de hand van de oude naar de nieuwe school liepen. 

Wim vertelde op een heel energieke wijze zijn verhaal en kwam steeds dieper in de materie van de grondwet. Een leuk inzicht voor de meesten was bijvoorbeeld het feit dat in Austin (Texas) een database is ingericht met alle grondwetten van de wereld. Allemaal in het Engels en geaccordeerd door elk land. Die database is overigens ontwikkeld door een Nederlandse onderneming uit Rotterdam. Wij mogen trots zijn op onze grondwet. Die is sober maar doeltreffend. Geen tierelantijntjes of onnodige opsmuk. De ‘kunst van het weglaten’ is hier goed toegepast. De Nederlandse Grondwet is dus de een na oudste ter wereld. De oudste is die van de Verenigde Staten uit 1789. Wim geeft aan dat 92% van de Amerikanen de grondwet niet kent. Maar ook in Nederland kent zo’n 70% de grondwet niet. Wellicht een enkel artikel, maar dat is het dan. Maar op zich is dat geen probleem.

De energie, bevlogenheid en humor waarmee Wim zijn toehoorders meenam in zijn ervaringen en ideeën was voelbaar in de zaal. Er kwam nog een aantal interessante vragen langs, zoals de voor- en nadelen van een constitutioneel hof en waarom dat in het ene land wel werkt en elders niet. Of het verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten met betrekking tot de Trias Politica. De allerlaatste vraag ging over de privacywetgeving. Het lijkt erop zei de vragensteller, dat het criminelen te veel beschermt. Wim kon dit goed weerleggen vanuit juridisch oogpunt.

De aanwezigen waren allen opgetogen over deze KSE-lezing en alle eer gaat daarbij uit naar de geweldige spreker Wim Voermans.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief