Etten-Leurse Ninthe op het survivalparcours in Teteringen met haar NK medaille
Etten-Leurse Ninthe op het survivalparcours in Teteringen met haar NK medaille Foto: Sanne van der List

Etten-Leurse Ninthe talent in survivalrun: ‘Ik train liever dan dat ik naar school ga’

Door: Sanne van der List Algemeen

TETERINGEN – In de Teteringse bossen is een stukje bos ingericht als survivalbaan waar het Etten-Leurse talent Ninthe Roosenbrand (17) traint. Onlangs werd ze Nederlands Kampioen survivalrun en plaatste ze zich voor het Europees Kampioenschap obstakel running. “Ik vind de afwisseling in hindernissen leuk.”

Twee jaar geleden deed de Etten-Leurse Ninthe voor het eerst mee met een OCR (Obstacle Course Racing). Dat vond ze zo leuk, dat ze er meer mee wilde doen. Na wat googelen kwam ze terecht bij Stichting Survivalrungroep Teteringen van trainer en eigenaar Quillermo Pellicaan die het stukje bos ooit kocht en er zelf een survivalbaan van bouwde. Al snel bleek dat ze er talent voor had. In haar eerste trainingsjaar eindigde ze met wedstrijden al vaker in de top drie van haar categorie. Afgelopen jaar won Ninthe alle wedstrijden waar ze aan meedeed, waaronder het NK. Dat is een knappe prestatie, maar volgens haar trainer een extra knappe prestatie omdat ze deze sport vooral in het noorden van het land doen en er daarom uit deze regio weinig sporters zo’n prestatie leveren.

OCR is volgens Ninthe en haar trainer iets anders dan survivalrun. Hierbij draait het vaak meer om het hardlopen en zijn de hindernissen minder moeilijk. Een parcours van het surviralrunnen bestaat vaak uit veel meer hindernissen met natuurlijke elementen zoals touwen en bomen. Vaak zijn die elementen moeilijker dan bij obstakelrunning. Ook moet je bij survivalrunning alle hindernissen succesvol voltooien en is dat bij obstakelrunning niet nodig. Je krijgt bij aanvang van een wedstrijd een bandje. Lukt een hindernis na meerdere pogingen niet, wordt het bandje afgeknipt en krijg je straftijd. Bij OCR krijg je meerdere bandjes die doorgeknipt kunnen worden als je een hindernis niet haalt. Ninthes favoriete hindernissen zijn de hindernissen waar ze overheen kan klimmen. “Een hindernis zoals een apenhang op zijn kop aan een touw of een hindernis waar je aan moet hangen vind ik minder leuk, omdat die vaak voorkomen en makkelijker zijn.”

CLUKS
Om deze sport goed te beoefenen heb je een goede Coördinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht en Snelheid (CLUKS) nodig. Daarom traint Ninthe twee keer per week  in Teteringen in het bos van Pellicaan. Daarnaast turnt ze twee keer per week én heeft ze heeft nog één keer per week krachttraining. “Dat is nooit saai. Ik vind trainen leuk en ik train liever dan dat ik naar school ga.”

Ook haar jonge leeftijd werkt in haar voordeel. Ze is een stuk behendiger, sneller en sterker dan bijvoorbeeld haar trainer. “Ik ben er niet meer zo goed in als zij,” lacht Pellicaan.

Wedstrijden
Het hele jaar door doet Ninthe mee aan wedstrijden survivalrunning en obstakelrunning. Iedere wedstrijd heb je andere hindernissen. Dat maakt het zo leuk.” De meeste wedstrijden zijn helaas niet in de buurt. Het is altijd ver rijden. 

Bij aanvang van de wedstrijd krijgt Ninthe dus een bandje, maar ook krijgt ze iedere keer een nieuw shirt met daarop haar startnummer. Hoe hoger het startnummer, hoe beter je bent. Het startnummer wordt gebaseerd op de klassering van eerdere wedstrijden. Op Ninthe haar laatste shirt prijkt groot het nummer 21.

Met nog maar twee jaar wedstrijdervaring wist de piepjonge atleet zich tijdens het afgelopen paasweekend te kwallificeren voor het EK obstakelrunning in juni in Italië. “Daar heb ik wel zin in,” zegt ze. Ze hoopt zich ook te kwalificeren voor het WK in Costa Rica.


De kosten voor het EK en WK zijn hoog en moet ze zelf betalen. Denk hierbij aan reis- en verblijfskosten. Wilt u helpen haar droom te verwezenlijken? U kunt een kleine bijdrage doneren via de het talentboek op de website van het Yvonne van Gennip talentfonds https://yvgtf.nl/[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief