Afbeelding
Foto: Jack Konings

Brandweer oefent in Etten-Leur: Medewerker klem onder zwaar beladen heftruck

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Brandweerkorpsen uit de regio kwamen zaterdag naar Etten-Leur om mee te doen aan de veiligheidstoetsen. Een voor een vertrokken ze vanuit de brandweerkazerne aan de Wipakker om dezelfde melding volgens de geldende regels en protocollen op een veilige manier op te lossen. 

De melding betreft een ongeval in een bedrijfsgebouw aan de Koonstraat 6 vertelt brandweerman Peter Gielen. “Het gaat om een beknelling waarbij een medewerker bekneld is geraakt onder een zogenaamde kooiaap, een type heftruck dat drie wielen heeft en achterop een vrachtwagen kan worden meegenomen. De bestuurder heeft in paniek de Kooi-aap van de grond gedrukt en daardoor is de stapelbak met beddenmatrassen scheef komen staan, waardoor deze kan omvallen. De last is duizend kilo.” De korpsen moeten op locatie omgaan met een medewerker die in paniek naar buiten is gerend, de verwarde bestuurder van de kooiaap, de zorg voor het slachtoffer totdat de ambulance er is én ondertussen veilig werken legt Gielen uit. 

Het is de hele dag een aan- en afrijden van brandweerwagens in Etten-Leur. De eerste ploeg start om 8 uur, de laatste om 17:00. “Deze melding heb je ook niet zomaar opgelost het snelste team had 25 minuten nodig, anderen gingen wel richting de 45 minuten. Het is belangrijk dat de kooiaap gestabiliseerd wordt, een klus die zorgvuldig gedaan moet worden. “ De aanwezige jury houdt nauwkeurig in de gaten hoe de korpsen het ongeval aanpakken en grijpen in mocht er echt iets mis gaan. 

De Etten-Leurse brandweer deed zelf zaterdag niet mee vertelt Gielen. “De wedstrijden draaien de hele dag door, onze ‘vliegende keeps’ gaan bij alarm de wagen op, de rest van ons korps verzorgt de oefening. Na ieder korps wordt alles weer goed gezet zodat het volgende team kan aanrijden en ook de slachtoffers en het ambulancepersoneel wordt door ons gespeeld.” De ploegen die aanwezig zijn zaterdag: Standdaarbuiten, Fijnaart, Waspik, Diessen, Hank, Sprang-Capelle, Oisterwijk, Steenbergen, Sleeuwijk en Wijk en Aalburg. Het was een lange dag vertelt Gielen. “Nadat het laatste team klaar was, moesten we natuurlijk ook nog opruimen.” Voor de prijsuitreiking ‘s avonds kwamen de korpsen weer terug naar Etten-Leur.

Drie ploegen gaan door naar de provinciale wedstrijden, post Oisterwijk werd zaterdag eerste, post Waspik tweede en post Fijnaart derde. Wil je meer informatie over de vrijwillige brandweer? kijk dan op www.brandweer.nl/middenwestbrabant.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief