Afbeelding
Foto: Pixabay

Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen ‘gewoon’ gewerkt. Daar is een reden voor.

In 1889, op de zogenaamde Tweede Internationale in Parijs, werd 1 mei tot officiële internationale Dag van de Arbeid uitgeroepen. Het doel was om de strijd voor de achturige werkdag en betere arbeidsvoorwaarden te versterken door middel van vieringen waarin grote groepen arbeiders op de been gebracht werden. In 1890 vond de eerste georganiseerde Dag van de Arbeid plaats. Hierbij gingen arbeiders in een groot deel van Europa en in de Verenigde Staten massaal de straat op. Hierna groeide de Dag van de Arbeid tot een jaarlijks terugkerende traditie.

Nationale feestdag

In veel Europese landen is 1 mei een officiële, doorbetaalde feestdag. In Nederland is dat niet het geval. Dat komt deels omdat Koninginnedag, de voorloper van Koningsdag, voorheen op 30 april viel en wij voornamelijk op kerkelijke feestdagen zoals Kerst en Pasen vrij zijn. Een andere reden is dat de confrontaties tussen vakbonden en de overheid in ons land minder bloederig waren dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Rusland. Voor sommige werknemers in Nederland is 1 mei overigens wél een vrije dag: dankzij een afspraak in de cao Schoonmaak mogen zo’n 150.000 schoonmakers vandaag wel op hun lauweren rusten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief