Er blijft veel rommel achter rondom de velden.
Er blijft veel rommel achter rondom de velden. Foto: Yvonne Vermeulen

Dilemma voor Unitas’30: Poorten open of dicht?

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Bij Unitas’30 komen veel jongeren zomaar een balletje trappen op één van de de velden. De club wil de jongeren graag verwelkomen, maar ze zorgen ook voor een hoop extra werk voor de vrijwilligers. De jongeren laten afval achter, trappen sigaretten uit op de kunstvelden een gaan ook nog wel eens met goaltjes aan de haal. De club zou graag en beheerder op het sportpark willen.

“Het gaat voornamelijk om jongeren van 16, 17, jaar,” vertelt voorzitter Ton Staaltjens van Unitas’30. “Vooral in de schoolvakanties komen ze hier chillen. Als club willen we de poorten ook graag openen, want zoveel voetbalveldjes zijn er niet. Maar we kunnen het hek niet altijd open zetten. Er blijven chipszakjes achter, verpakkingen van frisdrank, maar we hebben ook last van vernielingen. Ze klimmen over de hekken en knippen de netten door, zulke dingen gebeuren.”

Het is een dubbel verhaal, want club worstelt met de overlast van bezoekers van buitenaf, maar wil juist ook de poorten openen. “Ik snap de jeugd wel, die zien hier fantastische velden liggen, ik snap dat ze hierop willen spelen. Als ik ze zie dan spreek ik ze ook altijd aan: Je mag best voetballen, veel plezier maar laat het netjes achter.” Staaltjens schat in dat de buren, atletiekvereniging Achilles, minder overlast hebben. “Je gaat niet snel hardlopen op een veld, voetbal is veel laagdrempeliger.”

De club heeft regelmatig overleg met de wethouder, en geeft aan vaker met het idee voor een beheerder gekomen te zijn. “Wij hebben niet genoeg vrijwilligers om het beheer te faciliteren. Daarom willen we dat de gemeente dat regelt. Wij spelen in de competitie met v.v. Malden, die hebben ook iemand rondlopen, dat is een hele mooie constructie.” 

De voetbalclub telt 1750 leden en een wachtlijst voor nieuwe leden. Het natuurgras- en de kunstgrasvelden zijn volgeboekt, maar toch is er wel ruimte om recreatief een potje te spelen zegt Staaltjens. “Het is goed als kinderen weer naar buiten gaan, weg van de schermpjes. Ze zijn hier best welkom en we willen ook wel een bal ter beschikking stellen. Maar het moet netjes blijven.”

De velden zijn van de gemeente, de gebouwen van Unitas. “Mensen laten hier bijvoorbeeld ook hun hond uit. Dan krijg je als weerwoord dat het openbaar terrein is, terwijl aan het begin toch duidelijk staat aangegeven dat honden niet welkom zijn. Het is toch ongelooflijk dat kinderen daarna tussen de uitwerpselen moeten voetballen?” Met de boa’s heeft de club goed contact. “Het zijn maar momentopnamen, ook boa’s komen maar even langs. De politie alleen bij overlast.”

De laatste competitiewedstrijden worden deze maand gespeeld, daarna volgen nog de selectiewedstrijden en toernooien. “In de zomer ruimen we alles op, de netten gaan weg en de goaltjes omhoog. Anders moeten we na de zomer alles vervangen,” zegt Staaltjens.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief