Vleesveebedrijf en boerderijwinkel Van Masseurs aan de Barlaqueseweg in Oud Gastel mag haar winkel en stallen uitbreiden.
Vleesveebedrijf en boerderijwinkel Van Masseurs aan de Barlaqueseweg in Oud Gastel mag haar winkel en stallen uitbreiden. Foto: Google Maps

Boerderijwinkel Barlaqueseweg mag uitbreiden

Door: Vera de Geus algemeen

OUD GASTEL - Vleesveebedrijf en boerderijwinkel Van Masseurs aan de Barlaqueseweg in Oud Gastel mag haar winkel en stallen uitbreiden. Dat zegt wethouder Thomas Melisse. Alleen op die manier kan de ondernemer het twee sterren Beter Leven Keurmerk halen en dat juicht de gemeente Halderberge van harte toe. De stallen worden vergroot, zodat de vleesrunderen meer ruimte hebben. Daarnaast gaat de ondernemer demonstraties en workshops geven. "En wij zijn altijd voorstander van initiatieven die de kloof tussen inwoners en veehouders verkleinen", zo zegt de wethouder.

De ondernemers van het vleesveebedrijf en bijbehorende boerderijwinkel aan de Barlaqueseweg in Oud Gastel hebben al het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. "Deze heeft een ster, maar de ondernemers dragen duurzaamheid en dierenwelzijn hoog in het vaandel", zo weet wethouder Thomas Melisse. "Er zijn drie sterrente behalen en deze ondernemer had de wens om een tweede ster te behalen. Dat ging echter niet in de eerdere situatie. Om een tweede ster te kunnen behalen moet de rundveestal uitgebreid worden om de dieren zo meer vierkante meter leefruimte geven."

Kloof

De gemeente Halderberge wilde hier medewerking aan verlenen door het bouwvlak in het bestemmingsplan te wijzigen. Op dit voornemen kwamen echter drie zienswijzen ingediend. "Aan de hand daarvan hebben wij een aanvullend akoestisch onderzoek laten uitvoeren, maar daaruit bleek dat de aanpassing van het bestemmingsplan verder geen gevolgen heeft", zo legt Melisse uit. Volgens de wethouder juicht de gemeente Halderberge de ontwikkelingen op het bedrijf toe. "Natuurlijk is het mooi dat een dergelijk bedrijf zo veel mogelijk sterren in het keurmerk probeert te behalen. Het feit dat er demonstraties en workshops gehouden gaan worden, dat zij nadrukkelijk het contact zoeken met winkels en horecagelegenheden binnen de gemeentegrenzen én dat zij de kloof tussen inwoners en veehouders proberen te dichten, juichen wij ook toe."

De oude stal zal gesloopt worden om de boerderijwinkel uit te kunnen breiden met een demonstratie- en workshopruimte. "Een mooie aanwinst voor ons buitengebied dat vast en zeker ook nog eens extra fietsverkeer zal genereren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief