Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Het Markland College zwaait vijf leerkrachten officieel uit

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Het Markland College heeft afscheid genomen van vijf onderwijskrachten. In een grote tent achter de Utopiazaal werden José Buijs (67), Joke Maes (64), Antoine Tromp (64), Wil Franken (65) en Rob Broeren (65) vorige week officieel uitgeluid.

Het vijftal werd, in het bijzijn van naaste familieleden, in het zonnetje én in de bloemetjes gezet. Vele (oud)collega’s namen van de gelegenheid gebruik om ze - in dit geval de figuurlijke - hand te schudden, nog wat ouwe koeien uit de sloot te halen en ze het allerbeste voor de toekomst toe te wensen. Met het afscheid verdwijnt meer dan 170 jaar Markland College onderwijservaring.

Rob Broeren is een anglofiel in hart en nieren, houdt van het land, de cultuur, de geschiedenis én de taal. “Als kind wilde ik al docent Engels worden, dat vond ik zo’n geweldige taal.” Hij heeft zich ingespannen om de onderwijsnetwerken Anglia en later Cambridge op ‘zijn’ school te introduceren. “Daar heb ik 25 jaar de kar van mogen trekken. Het is geweldig om te zien dat het enthousiasme wat je er zelf instopt, dat je dat van de leerlingen terugkrijgt.” Voor het zwarte gat is hij niet bang. “Het is heerlijk om niks meer te moeten en toch de hele dag van alles te doen te hebben.”

José Buijs heeft in 1979 zijn lerarendiploma Frans behaald. “In 1982 ben ik gestart als docent op de Hellemonsmavo.” Naast functies als adjunct-directeur, conrector, afdelingsleider en stafmedewerker is hij al die jaren Franse les blijven geven. “In totaal heb ik 41 jaar in het onderwijs gewerkt en dat met heel veel plezier en dankbaarheid gedaan. De reizen naar Parijs waren prachtige evenementen en het geven van speciale lessenseries aan leerlingen van groep 7 en 8 was altijd een feest.” Nog steeds houdt José zich bezig met de Frans taal en cultuur. “Ik geef les aan cursisten, ontwikkel mede lesmateriaal en wil graag, na corona, Franse les gaan geven op basisscholen.”

Wil Franken was volledig bevoegd onderwijzer en heeft later cursussen gevolgd in onder meer biologie en informatica. Hij heeft les gegeven aan diverse scholen en is telkens meeverhuisd. “Ik heb een goede tijd gehad en natuurlijk veel meegemaakt, de hoeveelheid anekdotes is te veel om allemaal te vertellen. Ik wens mijn collega’s die nog een poosje ‘moeten’ alle succes en hoop dat ze het net zo leuk gaan vinden als ik. De komende periode ga ik me vooral bezighouden met het maken van muziek en hoop dat nog lang te blijven doen.”

Antoine Tromp gaf les in geschiedenis en Nederlands, zat 30 jaar in de directie en stond de laatste jaren weer gewoon voor de klas. “Er moesten forse ingrepen worden gedaan en met mijn 60 jaar wilde ik dat eigenlijk niet meer doen. Dus ben ik geëindigd zoals ik begonnen ben en is het goed bevallen om zó uit te bollen.” Naast vele hobby’s en bezigheden wil Antoine interessante zaken over geschiedenis gaan ophalen. “Ik ben voorzitter van het Zouavenmuseum en hou me ook bezig met het cultureel erfgoed.”

José Maes was docente Engels en wilde graag in het onderwijs. “Altijd heb ik een interne tic gehad om anderen iets bij te willen brengen. Terugkijkend ging het zeker zo vaak over het sociaal-emotionele en pedagogische aspect dan over kennisoverdracht.” Joke speelt al 40 jaar in een harmonie-orkest, heeft haar oude hobby tekenen en schilderen weer opgepakt en is gestart met pianolessen. “En ik wil graag eens de Nijmeegse Vierdaagse lopen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief