Afbeelding
Foto: Els Rommers
Aan de keukentafel

Chantal en Sabine van de Hapfabriek: ‘We inspireren elkaar en onze omgeving’

Door: Els Rommers Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Sabine Thijs en Chantal Koevoets.

Jullie wonnen met jullie bedrijf Hapfabriek in 2018 de Halderbergse Startersprijs. Was dat ook het daadwerkelijke begin van jullie ondernemerschap?
Sabine: Nee, in 2015 zijn Chantal, mijn zus Joleine en ik gestart met een cateringbedrijfje, dat we naast onze banen runden. We werkten alle drie als collega’s in de horeca en hadden door alle ervaring die we hadden opgedaan een duidelijke visie op de branche ontwikkeld. Onze ideeën besloten we in de praktijk te brengen en daarmee was Hapfabriek een feit. Bourgondisch als we zijn, wilden we rijk gevulde, robuuste en stoere gerechten en hapjes serveren, gemaakt van regionale producten, afkomstig van lokale ondernemers. Eigentijdse gerechten en klassiekers maar dan wel met een twist. Onze eerste order bestond uit 11 broodjes voor een basisschool. Met z’n drieën hebben we die gemaakt, ingepakt en weggebracht. Al snel stroomden er meer opdrachten binnen.

Chantal: We groeiden zo hard dat de werkruimte bij Sabine thuis te klein werd, dus zochten we een pand waar gelegenheid was voor onze klanten om te komen proeven. Begin 2019 openden we ons eerste bedrijfsruimte in het voormalige stationsgebouw in Bosschenhoofd dat wij volledig gerenoveerd hadden. Drie dagen per week konden gasten daar tevens terecht om te lunchen en wat te drinken. Wederom groeiden we uit ons spreekwoordelijk jasje en dus gingen Sabine en ik -Joleine zat toen niet meer in de zaak- op zoek naar een locatie die paste bij onze uitstraling en ambities. Iemand gaf ons een gouden tip: ’t Lamgat, schitterend gelegen aan het haventje bij de Mark. We kregen akkoord en na een grondige verbouwing openden we met Hemelvaart onze deuren. Het liep meteen storm, een veelbelovend begin…   

Wat houdt jullie vuur voor het ondernemen brandend?
Chantal: We zijn van woensdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur geopend en altijd zijn ons restaurant en terras gevuld met mensen die zichtbaar genieten van de plek en van onze gerechten. Hun reacties maken dat we iedere dag met enorm veel plezier naar ons werk gaan. Toen we in Bosschenhoofd zaten, hadden we een vaste clientèle opgebouwd en hoewel ze nu heel wat verder moeten rijden, komen deze trouwe klanten nog steeds een lekker broodje bij ons eten. Dat vinden we prachtig.

Sabine: We zijn hard gegroeid, maar wel stapsgewijs. Iedere keer belanden we op een punt dat we denken: we hebben het allerhoogste nu wel bereikt. Maar dan dromen we weer verder en bedenken allerlei plannen die we vervolgens ook nog eens weten te realiseren. Allebei hebben we de instelling: we kunnen dit, dus doen we het! Dat het dan daadwerkelijk een succes wordt, is uiteraard een grote motivator. Daarnaast inspireren Chantal en ik elkaar maar ook de ondernemers van wie we producten en ingrediënten afnemen. Zij zijn zeer gecharmeerd van ons concept en denken graag met ons mee. 

Jullie zijn hartsvriendinnen. Hoe houd je als zakenpartners die vriendschap leuk?
Chantal: Door zo min mogelijk te vergaderen! Nee, hoor, grapje. Hoewel, eigenlijk is dat wel waar, want Sabine en ik zijn echte aanpakkers en zijn het snel eens. We kennen elkaar bovendien door en door, weten wie waar sterk in is en vullen elkaar goed aan. We rijden samen naar het werk en terug naar huis en gaan in onze vrije tijd ook nog met elkaar op stap. Het helpt zeker dat onze partners het ook geweldig goed met elkaar kunnen vinden.

Sabine: Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar ik kan me niet heugen dat Chantal en ik onenigheid met elkaar hebben gehad. We geven elkaar de ruimte die we nodig hebben. Beiden zijn we nuchter en werken we keihard mee met het team van medewerkers die wij hebben aangenomen sinds we aan de haven zitten. Ook zij krijgen van ons alle vrijheid om te ontdekken waar ze goed in zijn en om fouten te maken. Dat maakt dat hier een ontspannen en fijne sfeer hangt die ook weer afstraalt op de gasten. 

Werk en privé lopen bij jullie aardig door elkaar. Kunnen jullie dan wel relaxen?
Sabine: We kunnen alle twee goed relativeren, anders zouden we dit niet volhouden. Want naast de reguliere openingstijden op onze nieuwe locatie, worden hier ook besloten feesten en BBQ’s gevierd en verzorgen we de complete catering op maat, ook buiten onze locatie. Natuurlijk komt het daardoor voor dat we in onze vrije tijd zakelijke dingen overleggen, maar dat leidt nooit tot irritaties, ook niet bij onze partners. Die begrijpen het heel goed.

Chantal: We hebben helemaal geen tijd om te piekeren, joh. En het zit ook niet in ons. Allebei zijn we van het type ‘oplossen en weer door’.

Jullie voelen veel passie voor je werk dat draait om eten en drinken. Voor welk gerecht lopen jullie zelf het warmst?
Chantal: Dat is een moeilijke vraag, want ik vind veel lekker. Ook hangt het af van welke bui ik heb én van het seizoen, want daar passen we onze gerechten op aan. Voor nu kies ik de carpaccio uitsmijter die op onze kaart staat en die werkelijk verrukkelijk is. Maar ja, de Club Kip, een sandwich met een toren van lekkers, is ook niet te versmaden.

Sabine: Daar ben ik het mee eens en dan wil ik daar de flatbread met burrata, serranoham, pesto, ui, zongedroogde tomaten en balsamico aan toevoegen. Om dan te eindigen met een taartje van de Bredase patissier die aan ons levert. Het water loopt me in de mond als ik er alleen al aan denk.

Tot slot de bekende vraag: met wie zouden jullie zelf aan de keukentafel willen zitten?
Chantal: Met Jamie Oliver, maar dan moet hij wel eerst voor me koken.

Sabine: Dan kies ik voor Miljuschka. Eten we daarna gezellig met z’n viertjes op wat zij bereid hebben. 

Chantal: Dat vind ik een topidee!

Paspoort
Naam: Chantal Koevoets
Leeftijd: 33 jaar
Woont in: Hoeven, samen met haar partner en hun dochtertje van 5 maanden
Bedrijf en functie: mede-eigenaar en medeoprichter van Hapfabriek
Hobby’s: uit eten gaan, borrelen buiten de deur met vrienden, waaronder Sabine en haar gezin

Naam: Sabine Thijs
Leeftijd: 36 jaar
Woont in: Hoeven, samen met haar partner en twee zoons van 4 en 7 jaar
Bedrijf en functie: mede-eigenaar en medeoprichter van Hapfabriek
Hobby’s: bourgondisch genieten, shoppen en leuke dingen ondernemen met vrienden, waaronder Chantal en haar gezin



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief