Afbeelding
Foto: Familie van Aert

Een winnende combinatie: Aniek (10) en pony Farina zijn NK kampioen dressuur

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN- Onze gemeente is weer een Nederlands kampioen rijker! Op zaterdag 24 februari was de 10-jarige Aniek van Aert samen met haar pony Farina in Ermelo de beste bij de Indoor Kampioenschappen Dressuur Klasse B Categorie C-pony’s.

Aniek heeft maar één grote hobby en dat is paardrijden. “Vrijwel elke dag rijdt ze gemiddeld wel anderhalf uur. Ze is altijd al dol op paarden geweest. Als klein meisje ging ze bij opa in de wei naar de paardjes kijken en mocht ze al op een Shetlander pony zitten,” vertellen haar trotse ouders John en Carina. John laat daarop een foto zien waarop de kleine Aniek op een driewieler zit met daaraan een pony die haar lijdzaam volgt.

Spelenderwijs

Haar eerste lessen kreeg Aniek op 2-jarige leeftijd bij Stal ’t Sander in Etten-Leur. “Daar reed ik op Smurf,” zegt ze. “Die peuter/kleuterlessen zijn voor het evenwicht en vertrouwen. Zo doen ze dan vliegtuigjes na en plukken ze appels,” leggen haar ouders verder uit. Met haar eerste eigen pony Hinnik maakte Aniek op haar vierde jaar spelenderwijs kennis met wedstrijden. “Dat zijn dan zogenoemde Bixie wedstrijden. Dan worden ze wel gejureerd, maar is er géén klassement en heeft iedereen prijs.” Met het lidmaatschap van Ponyclub Wouw Vooruit begon het voor Aniek pas echt. Naast groepslessen kreeg Aniek privéles van eerst ‘buurvrouw’ Miranda, daarna van Marieke van Wouw Vooruit en later van Nienke van Stal ’t Sander. “Ze reed haar eerste wedstrijden op Gomes, de pony van de dochter van Nienke. Dat was samen een goede combinatie.” Van Hinnik heeft Aniek inmiddels afscheid genomen, maar met Farina en Seph heeft ze pony’s die bij opa in de wei staan. “Verzorgen doen mijn papa en mama.” Haar zusje Fenna (6) heeft het ‘pony-virus’ ook te pakken. “Zij rijdt op Seph en helpt ook graag mee.”

Sleutelbeen

Kampioen is Aniek geworden met haar bruin-witte pony Farina. Tevens de pony waar ze in augustus nog afgevallen was, wat een sleutelbeenbreuk tot gevolg had. “Farina sprong én trok tegelijk haar nek in, waardoor Aniek er voorover afviel,” vertelt John. Om aan het NK mee te mogen doen, moest Aniek eerst kampioen van Noord-Brabant worden. In totaal zijn hier 20 selectiewedstrijden voor. “Daar moet je er minimaal 5 van meerijden. De beste 3 resultaten tellen dan.” Nadat ze op 3 februari de beste van onze provincie werd, stond ze drie weken later in Ermelo aan de start. “Daar was ik toch wel erg zenuwachtig,” bekent ze. Ze vertelt wat ze tijdens zo’n dressuurproef moet doen. “Stappen, draven, galopperen en een grote volte lopen. Mama leest de proef voor en na afloop groet ik de jury.” In haar categorie deden er 11 mee en Aniek was als 9e aan de beurt. “Het was ook voor ons heel spannend. Direct daarna zie je op een scherm hoeveelste je in de stand staat. Na Aniek kwamen er nog twee, dus een medaille had ze al,” zeggen John en Carina. Haar grootste concurrente reed als laatste en kwam niet verder dan een derde plek. “Ik was héél blij dat ik had gewonnen en mocht op het podium komen. Ik kreeg een medaille, ponydekje, geld, drinkbonnen, een sjerp en een rozet,” glundert ze. Een wand van haar kamer hangt inmiddels helemaal vol met rozetten. “Op school werd ik maandag door de groepen vijf en zes gehuldigd.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief