De Pastoor van Breugelstraat gaat eind dit jaar op de schop.
De Pastoor van Breugelstraat gaat eind dit jaar op de schop. Foto: Wies van Erp

Pastoor van Breugelstraat op de schop: ‘Hopelijk binnen drie maanden klaar’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Eind van het jaar zou het dan zover moeten zijn: de Pastoor van Breugelstraat gaat dan eindelijk op de schop. De doorgaande weg van Bosschenhoofd zal opnieuw worden ingericht en vanaf dat moment mag er nog maar 30 kilometer per uur door het dorp gereden worden. 

Wethouder Thomas Melisse heeft grote plannen met de Pastoor van Breugelstraat. Deze moet heringericht worden van een 50 km-zone tot een waar de maximale snelheid nog maar 30 kilometer per uur is. Hiervoor is wel geld nodig en daarom ligt er nu een voorstel bij de gemeenteraad. Melisse vraagt om een extra bijdrage van 644.000 euro, bovenop de eerder geraamde kosten van 224.00 euro.

Gevaren op de weg

De plannen komen voort uit de mobiliteitsvisie 2023-2027, die vorig jaar aan de hand van een knelpuntenkaart werd vastgesteld. Uit het participatieproject bleek dat 10 procent van de reacties ging over de gevaren op de Pastoor van Breugelstraat. De reacties gingen voornamelijk over het vele verkeer, de hoge snelheid, verkeersonveiligheid voor fietsers en voetgangers en doorgaand vrachtverkeer, wat niet eens is toegestaan. Reden genoeg om de weg aan te pakken dus. 

Eind dit jaar zouden de werkzaamheden van start moeten gaan. “We willen er wel voor zorgen dat Bosschenhoofd niet zomaar voor langere tijd op slot gaat”, aldus Melisse. “Daarom gaan we bij de aanbesteding al kijken naar de plannen van aannemers. Het liefste pakken we de weg gefaseerd aan en hopelijk zijn we er dan binnen drie maanden vanaf.”

Tekst gaat verder onder de foto


De Pastoor van Breugelstraat is een drukke doorgaande weg - Wies van Erp

Een grote stap voor het dorp

Melisse heeft met de aanpak van de weg twee hoofddoelen: De intensiteit van gewoon én doorgaand verkeerd drastisch naar beneden halen en de straat moet een stuk veiliger worden. Daarom worden drempels verhoogd, moet er beter zicht komen op en uit zijwegen en worden de fietspaden aangepakt. De doorgaande route blijft in beginsel wel een voorrangsweg, op twee zijwegen na. 

De wethouder noemt de herinrichting een grote stap voor Bosschenhoofd. “In het dorp hadden we drie aandachtspunten: de verbouwing van het dorpshuis, de komst van een supermarkt en de aanpak van de Pastoor van Breugelstraat. Deze zijn straks alle drie afgetikt”, aldus Melisse. “Volgend jaar vieren we in twee van onze kernen feest vanwege het 750-jarig bestaan, maar ik denk dat Bosschenhoofd ook genoeg te vieren heeft nu.”

Miljoenenbesparing

De Pastoor van Breugelstraat is de eerste weg in de gemeente die valt onder de nieuwe regelgeving van GOW30 (gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 30 km/u). Met de nieuwe richtlijnen, kan de gemeente de weg beter, sneller én vele malen goedkoper aanpakken. Zo hoeft niet de hele straat in de klinkers worden gezet, maar mag het asfalt blijven liggen. Volgens wethouder Melisse zou het gaan om een besparing dat in de miljoenen loopt. In totaal wil de gemeente zes wegen op met deze regelgeving aanpakken. Zo staat de Molenstraat van Oudenbosch ook op de planning, dit zou in 2026 moeten gebeuren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief