Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

Visie op Cultuur: Behouden wat moet, veranderen wat kan!

Door: Wies van Erp Algemeen

HALDERBERGE - Het college van burgemeester en wethouders wil de ‘Visie op Cultuur in Halderberge 2024-2034’ voorleggen aan de gemeenteraad. De nieuwe visie op Cultuur richt zich voornamelijk op het versterken van de belevingswaarde van de bestaande cultuur, kunst en cultuurhistorie. De slogan die bij de visie hoort, sluit hierbij aan: Behouden wat moet, veranderen wat kan! Het benodigde budget voor de uitvoering van de actiepunten uit de visie is € 148.000. 

De gemeente Halderberge streeft ernaar kansen te bieden voor het ontwikkelen en benutten van de creatieve talenten van alle inwoners, en wil tevens de bekendheid van deze mogelijkheden vergroten. Om deze visie te realiseren, wil de gemeente nauw verbinden met culturele instellingen, het onderwijs, bedrijven en inwoners. Verder wordt de samenwerking tussen verschillende sectoren bevorderd bijvoorbeeld door het organiseren van culturele netwerkbijeenkomsten. Eén van de voorstellen is om een cultuurcoördinator aan te stellen als aanspreekpunt voor de culturele verenigingen. Ook wordt een actieplan kunst in de openbare ruimte opgesteld.

Kunst bij een groot werk

Eén van de punten in de visie is de 1% investeringswaarde. Dit heeft onder andere betrekking op herinrichtingsprojecten van specifieke gebieden of nieuwbouwplannen waarvan het investeringsbedrag meer dan 1 miljoen euro bedraagt. In die gevallen wordt 1% van van het investeringsbedrag binnen het krediet gereserveerd voor kunst bij dat grote werk. Dit wordt standaard meegenomen in het projectvoorstel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief