Afbeelding

Schouderklachten: helder over herstel

Door: Redactie Bedrijvig Nieuws

Klachten aan arm of schouder uiten zich vaak in pijn aan elleboog, schouderkop of uitstralende pijn in bovenarm, pijn bij het liggen op de arm of bij het heffen van de arm. Deze klachten zijn vervelend, vooral omdat ze erg beperken bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, zoals werk, sport, tuinieren of het uitvoeren van hobby’s. Gelukkig zijn de meeste schouder- en armklachten goed te behandelen door een fysiotherapeut.

De schouder bestaat uit bovenarm, schouderblad en sleutelbeen. Het is het meest beweeglijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms te wensen overlaat. Het gewricht werkt als volgt: de schouderkop van de bovenarm beweegt in een kleine kom die vast zit aan het schouderblad. Een ring van bindweefsel verlengt de kom enigszins. Om de kop in de kom te houden is het omgeven door een gewrichtskapsel, een soort jasje van bindweefsel. Direct buiten dit kapsel liggen spieren die de schouderkop met enige kracht in de kom drukken. Deze spieren vormen bij de aanhechting aan de kop een peesblad en noemen we de rotator cuff.

Meest voorkomende klachten

Schouderinstabiliteit

Bij schouderinstabiliteit is er een te grote beweeglijkheid van de schouderkop t.o.v. de schouderkom, waardoor deze regelmatig (bijna) uit de kom gaat. Het gewrichtskapsel geeft niet meer voldoende stabiliteit aan het schoudergewricht. Deze overbeweeglijkheid is alleen op te vangen door de spieren rondom de schouder te trainen.

Peesscheur

Een pees verbindt de arm of schouderspieren aan het bot. Spieren rondom het schoudergewricht helpen mee bij het optillen en draaien van de arm. Een peesscheur ontstaat vaak door een val en geeft krachtverlies en bewegingsbeperking van de arm. Ook degeneratie van de pees kan leiden tot een scheur. Dit houdt in dat de kwaliteit het peesweefsel vermindert bij het ouder worden, waardoor een scheur kan optreden. 

Schouderslijtage

Kraakbeenverlies leidt tot een versleten schouder, meestal is slijtage de oorzaak van het kraakbeenverlies. Maar het kan ook ontstaan door veel herhaaldelijk zwaar werk, reuma, of eerder letsel zoals een botbreuk. Eenvoudige dagelijkse handelingen zoals wassen, aankleden en iets op - of aanpakken gaan lastiger.

Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)

Subacromiale schouderpijn betekent letterlijk pijn onder het schouderdak. Dit is een van de meest voorkomende schouderaandoeningen. Bij SAPS hebben mensen met name klachten bij het heffen van de arm. Later kunnen klachten ook in rust optreden. Deze klachten kunnen ontstaan door veroudering (degeneratie), overbelasting of beschadiging van pezen of spieren rondom de schouder. Dit kan ook leiden tot een kalkafzetting in één of meerdere pezen, waardoor pijn ervaren kan worden. 

Oorzaak achterhalen

Axis fysiotherapie zet echografie in om de oorzaak van de klacht te achterhalen. We zijn gespecialiseerd in MSU (echografie), zegt Marthe van Erk. We starten met een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek en vullen dat aan met een echografisch onderzoek. Echografie is volledig pijnvrij en brengt in de meeste gevallen de oorzaak van de klachten goed in beeld

Behandeling schouderklachten

Nadat de diagnose is vastgesteld, bepaalt de fysiotherapeut in overleg met de patiënt het meest effectieve behandelplan. Het moet voor u vanaf de eerste behandeling duidelijk zijn wat u heeft, hoe lang de behandelperiode duurt en wat wij van u verwachten om beter en sneller te herstellen. In de meeste gevallen zorgt oefentherapie in combinatie met een hands-on behandeling voor een goed herstel van schouder en armklachten. De hands-on behandelingen kunnen bestaan uit mobiliseren, massage en eventueel aanvullend shockwave therapie.

Axis fysiospecialisten helpt je verder

Al 25 jaar is Axis met vier hoofdlocaties in Breda, Etten-Leur, Hoeven en Roosendaal dé specialist in behandelen en voorkomen van lichamelijke klachten. Onze professionals werken met passie en gedrevenheid in uw herstel en gezondheid. We geven een heldere oplossing voor uw klachten en de juiste behandeling.

Ervaar wat wij voor u kunnen betekenen. Bij ons bent u in de beste handen om u snel en effectief van uw lichamelijke klachten af te helpen. 

Bezoek ons gratis spreekuur voor schouderklachten:

Axis Hoeven, Hertenlaan 4

Dinsdag 12 maart 18.30-20.00 uur

Axis Roosendaal, Dr. Schaepmanlaan 9

Woensdag 13 maart 18.30-20.00 uur

Bel 0165-502852 voor meer informatie of kijk op www.axisfysiotherapie.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief