Afbeelding
Foto: Pixabay

Financiële steun voor onderzoek naar warmtevoorziening Dauwendaele

Door: Peter Houtepen Algemeen

MIDDELBURG - De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen ondersteunt een haalbaarheidsstudie naar een duurzaam warmtenet voor de Middelburgse wijk Dauwendaele. Voor het onderzoek wordt 100.000 euro beschikbaar gesteld vanuit het Fonds voor de Zeeuwse Energietransitie.

De wijk Dauwendaele is onlangs door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangewezen als proeftuin binnen het nationaal programma Aardgasvrije Wijken. De komende maanden onderzoeken netbeheerder DNWG/Enduris, Gemeente Middelburg, Woongoed Middelburg en Zeeuwind samen met bedrijven in de directe omgeving van Dauwendaele de haalbaarheid van een duurzaam warmtenet. Daarbij kunnen warmtebronnen vanuit de omgeving (zoals industriële restwarmte) worden ingezet voor het verwarmen van huizen in de wijk. Zo'n warmtenet kan een alternatief zijn voor aardgas, dat op termijn zal verdwijnen als verwarmingsbron. Het onderzoek moet duidelijk maken of de duurzame verwarming van Dauwendaele technisch realiseerbaar is, en welke investering daarmee is gemoeid.

Wijkbewoners

De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen steunt het onderzoek onder andere omdat het warmtevraagstuk bij Dauwendaele niet op zichzelf staat en voor veel wijken in Nederland geldt. Zodra de eerste uitkomsten van de haalbaarheidsstudie bekend zijn, worden ze besproken met de wijkbewoners. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief