Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Echtpaar Van den Driest viert 65-jarig huwelijk

Door: Marijn Riemens algemeen

DOMBURG - Het was op dinsdag 18 december 65 jaar geleden dat de heer Jaap (87) en mevrouw Maatje van den Driest-Kleinepier (86) uit Domburg elkaar het jawoord gaven. Dit heugelijke feit werd samen met hun kinderen, kleinkinderen en de zussen van Maatje in zorgcentrum Simnia gevierd. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere kwam ook langs om het echtpaar te feliciteren.

Jaap is geboren en getogen in Aagtekerke en Maatje kwam ter wereld in Boudewijnskerke. Het echtpaar leerde elkaar in 1949 kennen op het jaarfeest van de christelijke jeugdvereniging van Aagtekerke. Volgens beiden was het liefde op het eerste gezicht. Na twee jaar verkering trouwde het stel en vestigden ze zich in Aagtekerke. Jaap werkte als schilder en Maatje deed het huishouden. Samen kregen ze drie kinderen, twee jongens en een meisje. Zij zijn allemaal getrouwd en uit deze huwelijken kwamen in totaal negen kinderen voort. Jaap en Maatje zijn inmiddels ook gezegend met maar liefst zestien achterkleinkinderen. Dit aantal wordt binnenkort nog groter, aangezien er nog twee achterkleinkinderen op komst zijn.

Tijd

Het echtpaar kreeg meer tijd voor elkaar nadat hun kinderen de deur uit waren en Jaap met pensioen ging. ''Die tijd hebben we goed benut. Toen onze gezondheid het nog toeliet, gingen we ieder jaar in het voorjaar en het najaar op vakantie'', legt Maatje uit. ''We maakten samen lange fietstochten of verkenden de omgeving door middel van een wandeling. Die momenten koesteren we nog steeds.'' Wat het echtpaar nog altijd samen doet, is een potje Rummikub na het journaal van 20.00 uur. ''Het is al twintig jaar een vast ritueel, daar kunnen we gewoon niet mee stoppen.'' Ondanks hun gezamenlijke bezigheden had het echtpaar ook hun eigen hobby's. Zo was Jaap lid van de Domburgse fanfare en hield Maatje zich graag bezig met haken en breien. Dat laatste doet ze nog steeds, terwijl haar man nog steeds een muziekliefhebber is. Spelen doet hij niet meer, maar luisteren des te meer.

Dankbaar

De twee geliefden zijn dankbaar voor de 67 jaar die ze al samen zijn. ''Het is ongelofelijk dat we al zolang zijn getrouwd'', zegt Jaap. ''Natuurlijk hebben we ook weleens ruzie gehad, maar dat komt in ieder huwelijk voor.'' Maatje sluit zich bij die woorden aan. ''Het is niet altijd makkelijk geweest, het ging met vallen en opstaan. Maar we blijven altijd samen, want we hebben elkaar trouw beloofd. We kunnen gewoon niet zonder elkaar.'' Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief