Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

Onderdak, nieuw multifunctioneel centrum in Biggekerke, geopend

Door: Eugene de Kok Algemeen

BIGGEKERKE - Kinderen van basisschool De Schute en burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere hebben vrijdag het nieuwe multifunctionele centrum in Biggekerke geopend. 'Onderdak' biedt plaats aan de school, maar ook aan het dorpshuis en de kinderopvang.

Het dorp was uitgelopen voor het feestje. Het multifunctionele centrum staat aan de rand van het dorp en heeft veel weg van een boerenschuur. Het is ontworpen door bureau NOAHH uit Amsterdam. "Het is boven verwachting mooi", zegt Marco van der Wel, directeur van woningcorporatie Zeeuwland die het gebouw in eigendom heeft. "Het is enorm ruim en slim ingedeeld. Architectonisch is het een hoogstandje." De opening van vrijdag was de afsluiting van een project waarover jarenlang is nagedacht. Van der Wel was er vanaf het begin bij betrokken. "De dorpsraad is in 2009 of 2010 voor het eerst bij mij langs geweest."

Businesscase

Het was de inmiddels vertrokken wethouder René Molenaar van de gemeente Veere die een slinger aan het project gaf. "Als woningcorporatie investeren wij in maatschappelijk vastgoed, maar we kunnen niet zomaar ja zeggen tegen elk project", zegt Van der Wel. "Het moet wel een goed onderbouwde businesscase zijn."

Probleem in Biggekerke was dat de basisschool volgens voorspellingen over tien tot vijftien jaar te weinig leerlingen heeft om voort te bestaan. Aangezien dit soort investeringen vaak pas rendabel zijn als ze voor veertig jaar zijn, moest er een oplossing komen. Die kwam met het idee om het centrum zo te bouwen dat de school kan worden omgetoverd tot vier levensloopbestendige woningen. "Ze zijn al verstopt in het gebouw. Dat idee heeft gezorgd voor het extra budget dat we nodig hadden om dit neer te zetten. Het is bijzonder dat we op deze manier kunnen investeren in een school in een dorp als Biggekerke."

Energiekosten

'Onderdak' is nul op de meter. De gebruikers hebben door de goede isolatie, warmtepompen en zonnepanelen zeer lage energiekosten. Van der Wel zegt dat het gebouw ook op een andere manier duurzaam is. Als de school straks is vertrokken en er senioren in de appartementen wonen kunnen zij met gemak beroep doen op lichte vormen van zorg vanuit het dorpshuis. "Zo kun je er heel lang gebruik van maken."

Grijpskerke

Zeeuwland en voorganger Woonburg heeft eerder geïnvesteerd in dergelijke gebouwen in de gemeente Veere. Zo staat er een multifunctioneel centrum in Grijpskerke. "Het is aan de gemeente of ze meer willen", zegt hij. Veere wil de komende jaren investeren in nieuwe voorzieningen in de kernen, maar het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs gezegd dat het een maatje minder moet. "Wij zijn er voor in. We zien dat dit soort centra goed zijn voor de leefbaarheid, maar zonder de gemeente kunnen wij ook weinig."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief