Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Gemeente Veere blij met animo leefbaarheidsenquête

Door: Britta Janssen Algemeen

DOMBURG - Ruim 2200 ingevulde enquêtes heeft de gemeente Veere teruggekregen in het grote leefbaarheidsonderzoek dat ze deze maanden uitvoert onder haar inwoners.

De vragenlijst kon tot maandag worden ingevuld. De gemeente Veere noemt het reactiepercentage van ruim veertig procent een 'erg goede opbrengst'. Ze verwacht een eerste rapportage over de resultaten van het onderzoek rond de zomer.

Vijf onderzoeken

De strekking van de enquête was of en in welke mate Veerenaren vinden dat het toerisme de leefbaarheid in de gemeente onder druk zet. Veere heeft de vragenlijst vorige maand uitgezet onder 5200 willekeurig gekozen inwoners.

De enquête is het eerste van in totaal vijf onderzoeken naar de balans tussen leefbaarheid en toerisme. Na de zomer maakt een extern bureau een analyse van alle gegevens voor de gemeenteraad. “Dan kunnen we gefundeerde keuzes maken”, legde wethouder Bert van Halderen in februari al uit.

Kamerverhuur
De komende maanden staan er nog vier onderzoeken naar de leefbaarheid op stapel. Zo beschikt het Kenniscentrum Kusttoerisme - dat samen met de HZ University of Applied Sciences ook de enquête uitvoerde - over gegevens over verblijfsrecreatie. Veere brengt per kern de hoeveelheid verblijfsaccommodaties, zoals hotels, pensions en campings in beeld. De gemeente wil vooral een duidelijker overzicht hebben van de private huursector, waaronder Airbnb en kamerverhuur vallen.
Het derde onderzoek spitst zich toe op de parkeerdruk en het vierde onderzoek gaat over de verkeersstromen in de kernen. Het totaalpakket aan informatie vult Veere aan met wat er over het toerisme in de verschillende dorpsvisies staat.
Van Halderen vindt het grote onderzoek belangrijk, omdat de gemeente op basis van de resultaten gefundeerde besluiten kan nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief