stadskantoor-middelburg-large
stadskantoor-middelburg-large

College wil duurzaam bedrijventerrein met groenstrook aan Trekdijk

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Als het aan het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Middelburg ligt komt er aan de Trekdijk een bedrijventerrein, omringd door een groenstrook en een driehoek in het midden waarin plaats is voor bijvoorbeeld een zonnepark.

Het terrein moet 14,7 hectare groot worden. 11,2 hectare zou voor bedrijven zijn in de milieucategorie 4.1, 3,5 hectare in de lichtere milieucategorie 3.1. Middelburg kan de ondernemers niet verplichten hun bedrijven duurzaam te bouwen en energiebesparende maatregelen te nemen, maar wil dat via gesprekken wel stimuleren. “Dat verwacht je tegenwoordig ook van ondernemers”, zegt wethouder Carla Doorn van de gemeente Middelburg.

Scenario's 

Het plan van het college is gemaakt op basis van scenario’s die zijn ingediend door de Middelburgse Bedrijven Club (MBC), die voorstander is van een bedrijventerrein op de locatie aan de A58, en de werkgroep in Nieuw- en Sint Joosland. Een groot deel van de inwoners van het dorp is fel gekant tegen een bedrijventerrein aan de Trekdijk.

Team

Om deze tegenstanders tegemoet te komen riep het college een participatieteam in het leven waarin alle belanghebbenden samen op zoek moesten gaan naar een invulling van het stuk grond. Een paar weken geleden bleek dat de leden van het participatieteam het niet eens konden worden.

De werkgroep uit Nieuw- en Sint Joosland heeft daarom twee scenario’s, zonder grote bedrijven, gemaakt en de MBC één, met ruimte voor grote bedrijven.

Tekort

De gemeenteraad kiest uiteindelijk een scenario. Als ze gaat voor het scenario van het college betekent het dat het de gemeente geld kost. Middelburg zou dan acht ton tekort komen. In het oorspronkelijke scenario van een bedrijventerrein van 18 hectare zou de gemeente een winst van 1,4 miljoen euro boeken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief