Beveiliger Tom Kieboom van DeltaSafe Security
Beveiliger Tom Kieboom van DeltaSafe Security Foto: Edwin Mijnsbergen

Aanpak overlast jongeren op Walcherse stranden succesvol

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

DISHOEK/DOMBURG - Gemeente Veere en de politie waren in juni klaar met de jeugdoverlast op het strand bij Dishoek. Diverse maatregelen moesten zorgen voor het stoppen en voor bewustwording van de overlast. Drie maanden later blikt beveiliger Tom Kieboom, van DeltaSafe Security, terug op een bewogen, maar beheersbare zomer. “De dialoog maakt het verschil.”

Er zijn van die Middelburgers die door hun werk extra goed weten wat er allemaal speelt in een stad of in een regio. Tom Kieboom is zo’n Middelburger. Veel Middelburgers kennen de man. Je ziet hem overal en nergens. Maar sinds hij voor DeltaSafe Security Service BV werkt - en dat doet hij al bijna vijftien jaar - is hij helemaal een constante factor geworden. Als er evenementen in Middelburg zijn waarbij toezicht of beveiliging nodig is, dan is de kans groot dat Tom er ook is. Hij is, zeker in Middelburg, een van de bekendste gezichten van DeltaSafe.

Hard nodig
Wie Tom volgt op Facebook weet het: hij is deze zomer, in de nachtelijke uurtjes al maanden aan het werk op de Walcherse stranden omdat toezicht en beveiliging daar hard nodig waren, dit seizoen. Hoe heeft hij dat ervaren? Hij wilde er best wat meer over vertellen, op het terras van zijn stamkroeg Café De Zaak. “Je weten me te vinden he!” Dat wist ik zeker. Onder ‘de paraplu’, aan de stamtafel. Dáár zou hij zitten. En hij zat er. Tom doet zijn werk met veel plezier, dat hoor je gewoon aan zijn verhalen. Dat geldt ook voor zijn werk op de Walcherse stranden. Natuurlijk, nachtdiensten schudden dagschema’s van mensen flink door elkaar, maar Tom kan daar goed mee omgaan. Beveiligers zijn sowieso ook vaak actief in het nachtleven (zoals we dat ooit kenden). Hij legde uit dat hij het werk, in zo’n mooie terreinwagen, al negen jaar doet. In opdracht van Stichting Strandexploitatie Veere surveilleren Tom en zijn collega’s langs de Walcherse stranden om strandhuisjes en strandpaviljoens te beveiligen.

Extra werk
Dit jaar kwam er extra werk bij. Door de lockdown zochten veel jongeren naar nieuwe plekken waar ze zich met elkaar konden vermaken. Het strand bleek een logische plek. Het escaleerde echter vrij snel. In maart en april werden de samenkomsten steeds massaler. Soms stonden er wel acht- tot negenhonderd jongeren op het strand. Er waren vernielingen en opstootjes. Er was sprake van overmatig drank- en drugsgebruik. Daarom besloten Gemeente Veere en de politie dat er ingegrepen moest worden. De bereden politie werd onder meer ingezet, én extra beveiligers. Dat hielp. Hoewel: waar de problemen begonnen op het strand van Dishoek, verplaatste de overlast zich na de maatregelen naar Domburg. Het toezicht verhuisde uiteraard mee.

Opruimen
Tom kan mooi vertellen over al die nachten. Wij vinden het vooral opmerkelijk dat hij in al die jaren maar één keer heeft te maken gehad met agressie die op hem was gericht. Hij wordt soms geconfronteerd met grote groepen, waar hij in z’n eentje op af moet, maar door de juiste benadering en toon leidt dat maar zelden tot problemen. “Ik begin niet meteen te schrijven, ik waarschuw”. Het blijkt dat veel jongeren best voor rede vatbaar zijn. Een open vuur mag nu eenmaal niet, dat snappen ze best. Verder navigeren Tom en zijn collega’s vooral op het voorkomen van overlast, en het opruimen van rommel. Hij geeft de groepen heel vaak een paar vuilniszakken. “Als jullie nu zorgen dat alles straks is opgeruimd, dan zijn we al een stuk verder”.

De impact van corona en maatregelen
Tom twijfelt geen moment over de impact van corona op jongeren, maar denkt persoonlijk ook dat veel gedoe voorkomen had kunnen worden door flexibelere maatregelen. Neem nu die verplichte sluitingstijd van middernacht. Dat werkt hier en daar misschien prima, maar jongeren die in groepen op vakantie zijn, zijn op dat tijdstip gewoon nog niet klaar met stappen. Dan gaan ze dus naar het strand, om verder te drinken. In Domburg heb je in augustus dan ook nog eens een paar totaal verschillende doelgroepen, die niet per se goed met elkaar door een deur kunnen. Dan begint het gelazer. Tom denkt oprecht dat een sluitingstijd van 02.00 uur beter zou zijn geweest. “Op dat tijdstip heeft een groot deel van de bezoekers genoeg gehad. Die gaan daarna meestal wél meteen naar huis.”

Maar niet altijd natuurlijk. Tom vertelde ook lachend over dat jonge stel, dat na middernacht duidelijk op zoek was naar een plekje om te vozen. Attent als hij is gaf hij de jongen een condoom. Tom is toch een soort vaderfiguur voor die gasten. Een dag later kwam hij het opgewonden stel weer tegen op het strand. Het meisje riep al van ver: “kijk meneer, ik heb goed geluisterd hoor! Ik heb een doosje aardbeiencondooms gekocht”. Tom: “het blijven toch jongeren hè?”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief