Mara Houmes-Vlaander schiet met haar stichting alpaca's in heel Nederland te hulp.
Mara Houmes-Vlaander schiet met haar stichting alpaca's in heel Nederland te hulp. Foto: Bennie Krajenbrink

Mara Houmes van Stichting Alpaca Rescue Nederland: ‘We dachten af en toe een dier te helpen, maar het werden er 25’

Door: Britta Janssen Algemeen

Met haar Stichting Alpaca Rescue Nederland gaat Mara Houmes-Vlaander uit Aagtekerke het hele land door om zich te ontfermen over zieke en verwaarloosde alpaca’s.

Het begon in 2018 met de wens van Houmes’ echtgenoot om alpaca’s te houden. Ze kochten er drie en gingen ermee wandelen op het strand. “We werden overvallen door het enthousiasme van mensen die dat ook wilden”, vertelt Houmes. Het idee om activiteiten met de dieren op te zetten was geboren. Later kregen ze de vraag of ze vier zieke alpaca’s konden opvangen. “Daar hadden we de ruimte niet voor, maar dat verzoek bleef wel in mijn achterhoofd zitten. Ik ging erover lezen en we richtten ons terrein in voor meerdere groepjes alpaca’s.” 

Om hier dieren te kunnen opvangen, begonnen ze vorig jaar Stichting Alpaca Rescue Nederland. “We dachten af en toe een dier te helpen, maar het werden er 25. Mijn man en ik hebben nog ander werk, maar ons hele leven draait nu om alpaca’s.” Ze vangen dieren op van eigenaars die er niet meer voor kunnen of willen zorgen en maken schrijnende situaties mee. Onder de naam Alpacas Zeelandia organiseert Houmes publieksactiviteiten met alpaca’s. “Daarmee financieren we de Rescue, want we krijgen geen subsidie of andere fondsen.” 

Niet iedere alpaca is geschikt voor activiteiten, maar als je rekening houdt met het dierenwelzijn kun je volgens Houmes prima alpaca-activiteiten organiseren. “We vertellen daarbij ook ons verhaal en hopen zo de bewustwording over het welzijn van de dieren te vergroten.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief