Een werk van Anna Rudolf
Een werk van Anna Rudolf Foto: Museum Veere

Aanschouw het Veers Licht 2.0 in Museum Veere

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

VEERE - Op 1 mei opent Museum Veere, in samenwerking met De Nederlandse Kring van Tekenaars (NKvT), de expositie Veers Licht 2.0. Achttien hedendaagse kunstenaars tonen hun eigen visie op Veere. Veers Licht 2.0 is te zien tot en met 6 november 2022 in locatie de Schotse Huizen.

Het thema van de tentoonstelling is het Veerse licht. De tekenaars lieten zich inspireren door het ‘Zeeuwse licht’, de haven, de omgeving en de historie van Veere. Het motief is door iedere tekenaar op volledig eigen en­­ vrije manier verbeeld. Hiermee toont NKvT hoe veelzijdig de tekenkunst is. Tekenen als autonome kunstuiting heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen en heeft haar weg gevonden bij musea en publiek.

Kolonie
De tentoonstelling doet herinneren aan de kunstenaarskolonie die zich vanaf de negentiende eeuw in Veere vestigde. De schilders en tekenaars van toen lieten zich, evenals de deelnemende kunstenaars nu, inspireren door het ‘Zeeuwse licht’. Andere overeenkomsten zijn het individualisme in hun werk en het podium dat zij ca. honderd jaar geleden kregen in de Schotse Huizen, vandaar de voor de hand liggende keuze voor deze locatie van het Museum Veere.

Monumentaal formaat
De NKvT speelt sinds de oprichting in 1947 een belangrijke rol in de ontwikkeling en bevordering van de autonome tekenkunst. Paul Citroen, Jan Sierhuis, Jeanne Bieruma Oosting en Willem Vaarzon Morel (die zich 1910 in Veere als kunstenaar vestigde) waren leden van het eerste uur. Het werk van de huidige leden van de kring laat een grote verscheidenheid zien in onderwerp, materiaal, formaat en benadering van het tekenen. Ze maken werken van monumentaal formaat, maar ook verfijnde, verhalende of abstracte werken. En er is ruimte voor het gebruik van hedendaagse digitale middelen.

Deelnemende kunstenaars
Bernadette Beunk, Ina Brekelmans, Tom van Campenhout, Selma Dronkers, Theo de Feyter, Yvonne van de Griendt, Annemieke Harkema, Laurens Heidendael, Jos Klaver, Wilma Laarakker, Anna Rudolf, Godelieve Smulders, Joran van Soest, Francisca Tollenaar, Egbarta Veenhuizen, Danielle Vidal, Marijke Vijfhuizen, Jan Vosman.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief