Tenten met voorzieningen voor asielzoekers achter Studio A58, 7 april 2022
Tenten met voorzieningen voor asielzoekers achter Studio A58, 7 april 2022 Foto: Edwin Mijnsbergen

Middelburg verlengt noodopvang asielzoekers in Studio A58

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG Sinds oktober 2021 wonen in Studio A58 iets minder dan 200 asielzoekers. In eerste instantie zou dit voor een half jaar zijn, met de mogelijkheid om het met een half jaar te verlengen. Het college van gemeente Middelburg nam deze week het besluit de opvang nog zes maanden toe te staan.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verzorgt de opvang in Studio A58. Zij hebben gemeente Middelburg gevraagd om ook het tweede half jaar hier asielzoekers op te mogen vangen. De nood om mensen op te vangen is nog steeds hoog. De gemeente ziet het als taak om mee te werken aan de opvang van vluchtelingen. Daarom wordt de opvang verlengd tot 23 november 2022. Blijkt dat deze opvang niet langer nodig is, dan bouwt het COA de opvang af.

Crisisopvang
De opvang begon eind oktober als crisisopvang. Dat betekende slapen op veldbedjes. Na een paar dagen werden er wooneenheden in de studio geplaatst. Dit zorgde voor meer persoonlijke vrijheid en een fijnere opvang. Het COA en de asielzoekers zijn blij met de opvang in Middelburg. Zij zijn hartelijk ontvangen en kregen veel hulp en spullen aangeboden. De gemeente is blij dat Frans Lievens de locatie nog zes maanden beschikbaar stelt en dat daardoor de opvang verlengd kan worden.

Memo
Uit een memo van het collega, van 20 april 2022: “Door enkele ondernemers ter plaatse zijn tijdens het opzetten van de noodopvang door de gemeente zorgpunten geuit waaraan kon worden tegemoetgekomen door de ingang naar de achterzijde van het gebouw te verplaatsen. Daarna heeft de aanwezigheid van vluchtelingen niet meer tot enige discussie geleid. Dat wordt bevestigd door de politie en het wijkteam; de aanwezigheid van vluchtelingen in Studio A58 heeft niet geleid tot extra inzet en/of bemoeienis. Bestuurlijk hebben wij geregeld overleg met het COA waarbij ook de noodopvang wordt besproken. Ook van de zijde van het COA wordt er geen extra inspanning of medewerking gevraagd van de gemeente; er doen zich geen specifieke problemen voor bij het openhouden van de noodopvang.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief