De Nehalennia in Zeeuwse klederdracht
De Nehalennia in Zeeuwse klederdracht Foto: Nora Fawzia Taher

De Nehalennia – Ik worstel en kom boven

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

KOUDEKERKE - De studenten van ArtEZ Academie voor Art & Design exposeren hun eindexamenprojecten tijdens de ArtEZ exposities in Arnhem. Een van de studenten is de uit Koudekerke afkomstige Erwin Izaäk Joziasse (22). Met zijn afstudeerproject ‘De Nehalennia - Ik worstel en kom boven’ verbindt hij de Zeeuwse tradities van zijn familie met zijn drag.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

“Ik ben opgegroeid in een christelijk-protestants milieu. Er werd gezegd dat homoseksualiteit geen probleem was, maar als er niet over gesproken wordt en je hebt geen voorbeelden, omdat de LHBTIQ+ gemeenschap niet heel zichtbaar is, dan is het moeilijk om het als jongere bespreekbaar te maken. In Zeeland wordt al snel gezegd: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Dat zorgde ervoor dat ik het moeilijk vond om als homo uit de kast te komen. Me als drag uiten, was nog moeilijker. De dragartiest is een deel van mij. Mijn oma naaide jurkjes voor me toen ik klein was en ik vond make-up ook interessant.”

Fascinatie
Tijdens zijn vierjarige opleiding tot grafisch ontwerper heeft hij het laatste jaar verlengd, zodat hij zich volledig kon richten op zijn eindproject. Hij zocht manieren om zijn fascinatie voor Zeeuwse klederdracht en zijn persoonlijke ontwikkeling te verbinden en vorm te geven. “Ik heb een alter ego: De Nehalennia. Als haar kan ik een ander deel van mezelf aanspreken en ik wilde dat zij onderdeel zou zijn van het project. Ik heb onderzoek gedaan naar de Zeeuwse klederdracht en veel gesproken met mensen die het gedragen hebben of hebben geholpen met aankleden. Vervolgens heb ik met authentieke patronen twee jurken ontworpen. De kostuums bestaan uit veel verschillende onderdelen die ik samen met mijn oma aan de keukentafel heb zitten naaien, met de hand, zoals ze dat vroeger ook deden.”

Donkerblauw satijn
Hoewel tegenwoordig bijna niemand meer in klederdracht loopt, hebben veel families wel iets van de dracht in huis: Zeeuwse knopen, krullen, stoffen, sieraden. “Ik heb de Zeeuwse klederdracht altijd al fascinerend gevonden. Al die rokken die over elkaar gedragen worden, de rol onder het haar, het kapje, het beukje, de kettingen en gouden krullen. Het geheel heeft iets extravagants en het is indrukwekkend. Er gaat een geschiedenis in schuil die ik wilde verbinden met het heden. Zo heb ik in plaats van de ruwe zwarte stof gekozen voor donkerblauw satijn. Het oogt hetzelfde, maar het voelt heel anders.” Voor de fotosessies is Erwin als De Nehalennia voor de lens gestapt. “Ik vond het spannend, want het was de eerste keer dat ik op deze manier naar buiten trad. We maakten foto’s in Middelburg en op het strand. Mensen die langskwamen waren nieuwsgierig en stelden hun vragen. Het was een bevestiging dat ik de klederdracht en de tradities met respect behandel. Dat vind ik belangrijk, want veel mensen hebben een vooroordeel over drag. Ze vinden het ordinair, maar dat hoeft het niet te zijn. Het is een kunstvorm die past bij de persoonlijkheid van de drag, daarom noem ik mezelf ook dragartiest.”

Meer informatie
De jurken, foto’s en een archiefdoos met foto’s uit het verleden en heden is samen met de werken van andere studenten te bezichtigen vanaf 29 juni tot 3 juli in ArtEZ Arnhem. Kijk voor meer informatie op Instagram: @the.nehalennia.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief