De betrokkenen bij het project Groen Gras van Zeelandia Middelburg
De betrokkenen bij het project Groen Gras van Zeelandia Middelburg Foto: Jos Clarijs Fotografie

Groen Gras bij Zeelandia Middelburg: ‘een waterballet met een drietrapsraket’

Door: Harald Möhlmann Algemeen

MIDDELBURG - Afgelopen zomer was het wederom een lange periode van droogte met als gevolg dat de velden bij Zeelandia Middelburg tot medio oktober niet of nauwelijks bespeelbaar waren. Zeelandia Middelburg heeft niet de mogelijkheid om de velden te besproeien vanwege het brakke water en ontbreken van een zoetwaterbron. Voor de vele leden van Zeelandia Middelburg een teleurstellend begin van het nieuwe seizoen.

Binnen Zeelandia Middelburg ben ik vanuit de Technische Commissie verantwoordelijk voor de meidentak. Ik voel me zeer betrokken bij de club. Mijn vrouw werkt bij Scalda. Ze vertelde me over de jaarlijkse Cross-Over projecten van de school, waarbij er vanuit verschillende opleidingsdisciplines gewerkt wordt aan een project. Zo kwam ik in contact met Sam Dieleman, docent van Scalda. We zagen al snel de mogelijkheid voor een interessant en eigentijds project bij de voetbalvereniging. Clubvoorzitter Remy Verhage gaf aan dat bestuurslid Dick Anbeek door het bestuur was verzocht om onderzoek te doen naar de problematiek rondom droogte van de velden. Een goede reden om de koppen eens bij elkaar te steken.

Gebundelde krachten
Dick vertelde dat hij al een balletje over dit probleem had opgegooid bij de Hogeschool Zeeland. Hij hoopte dat de opleiding er een interessante case in zou zien. Dat bleek inderdaad zo te zijn. De HZ maakte er een project van en zou de onderzoeksresultaten delen met de club. Zeelandia Middelburg besloot niet in te zetten op een enkele onderwijsinstelling, maar de krachten te bundelen en gebruik te maken van de theoretische invalshoek van de HZ en van de praktische van Scalda. Docent Sam Dieleman werd uitgenodigd voor een oriënterend gesprek, net als Michel van Hese, die binnen de club onder meer verantwoordelijk is voor het materiaal en de velden. Dieleman was enthousiast en wilde er graag een project voor starten binnen de opleiding. Met zes studenten van Scalda werd de problematiek besproken en werd het project ‘Groen Gras’ uitgezet, met een looptijd tot januari 2023.

Eindpresentatie
De basis voor een duurzame oplossing van het probleem werd gezocht in een aantal te nemen stappen, een zogenoemde drietrapsraket: het opvangen en verzamelen van regenwater, de opslag ervan in een bassin en het sproeien van het regenwater over de velden. Tijdens het project onderzocht de projectgroep diverse oplossingsrichtingen.  Er werd ook gelet op de kosten, de praktische toepassing én op de belangen van gemeente Middelburg, de eigenaar van de velden. Na overleg met betrokken bestuursleden werd gekozen voor een oplossingsrichting die de studenten tot in detail hebben uitgewerkt. De eindpresentatie was op 26 januari. Namens de gemeente waren Wim Sanderse en John Verhage present. De studenten stellen voor om het regenwater vanaf de daken en vanuit de drainage te verzamelen en op te vangen in een bassin dat nog geplaatst moet worden. De velden zouden via enkele ‘Roll Carts’ kunnen worden besproeid met het regenwater. Roll Carts zijn kleine sproeimachines die zich door waterdruk zelfstandig over het veld verplaatsen. Om ervoor te zorgen dat het opgevangen regenwater van goede kwaliteit kan het periodiek worden getest in het lab van Scalda.

Het was een mooi project, voor zowel Scalda en haar studenten als voor Zeelandia Middelburg. De studenten hebben met deze casus een wezenlijke bijdrage geleverd aan een duurzame oplossing voor de te droge velden, door klimaatverandering een jaarlijks terugkomend probleem. De club heeft veel geleerd. Of de gemeente de voorstellen overneemt zal nog moeten blijken, maar de club hoopt dat natuurlijk wel, en dat de velden op deze manier langer mee zullen gaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief