Te allen tijde Kunst in Veere  Femke van den Berg
Te allen tijde Kunst in Veere Femke van den Berg Foto: Femke van den Berg

Open Atelier Veere wordt Kunst in Veere

Door: Hanny Mallekote Algemeen

VEERE - Voor kunstenaars is Veere al jarenlang een bron van inspiratie. In de vorige eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Daarom zal het niemand verbazen dat ‘Open Atelier Veere’, dat plaatsvond in de Grote Kerk, een geslaagd kunstevenement was en tijdens het Paasweekend een paar duizend bezoekers trok. Tot daar ongewild een einde aan kwam.

DOOR HANNY MALLEKOTE

Het kunstevenement voorzag duidelijk in de behoefte. Het werd zozeer gemist dat het bestuur overspoeld werd met de vraag of, wanneer en hoe OAV terug zou keren. Het bestuur begreep dat en had dezelfde wens. Kort gezegd komt het er op neer dat we met het OAV bestuur rond de tafel zijn gaan zitten om te brainstormen over een nieuwe kunstroute. Een route die het zonder Grote kerk moet stellen en toch een waardige opvolger van ‘Open Atelier Veere’ zou zijn.

Drie vliegen in één klap
We vroegen ons af hoe we een net zo’n aantrekkelijke route konden neerzetten en met nauwelijks budget de publiciteit konden bereiken. En hoe we ons opnieuw konden verbinden aan de Veerse cultuuraanbieders, ondernemers en inwoners.Na een jaar plannenmaken vonden we de oplossing en zo ontstond ‘Kunst in Veere’, kortweg KiV genoemd. Een kunstenaarscollectief van en voor kunstenaars met een bestuur dat evenementen organiseert en interactie heeft met cultuurpartners en ondernemers. Daarmee vangen we drie vliegen in één klap.

‘Kunst in Veere’
Op dit moment zijn 13 Veerse beroepskunstenaars aangesloten bij het collectief. Ze dragen elk op hun eigen manier actief een steentje bij aan het kunstklimaat in Veere door dit aantrekkelijk te maken én te houden. Hun ateliers en galeries zijn het gehele jaar door te bezoeken. Raadpleeg de websites voor individuele openingstijden. In de meeste gevallen kunt u ook op afspraak bij ze terecht. Het bestuur van het eerste uur is aangevuld met twee nieuwe medewerkers. Dit kersverse bestuur komt maandelijks bijeen om ideeën om te zetten in daden. Onder hun beheer kwam een aantrekkelijke en informatieve brochure tot stand die bij alle deelnemers en partners is af te halen.

Een kijkje achter de voordeur blijft altijd boeien
 Op dit moment is het bestuur bezig met de organisatie van de nieuwe kunstroute die van 19 t/m 21 mei 2023 in Veere plaatsvindt. Wandelend of per fiets trakteert ‘Kunst in Veere’ u op een breed scala aan kunstuitingen met gastexposanten uit heel Nederland en kunstenaars uit de omgeving. De route gaat langs ateliers, galeries, tuinhuizen, buitenlocaties, museum, het poortwachtershuisje en andere sfeervolle plekken in Veere. U herkent de locaties aan de rode stip.

Kennismaken
Maar wie zijn die Veerse kunstenaars uit het collectief? In een reeks gesprekken speciaal voor De Bode stelt Hanny Mallekote ze alle dertien aan u voor. Elke maand een andere kunstenaar met als bonus een wisselexpositie op Nadorstweg 38 te Middelburg. Van zonsopkomst tot zonsondergang en zonder afspraak kunt u enkele werken van deze kunstenaar bekijken. Daarmee verbinden de Veerse kunstenaars zich met hun omgeving. Hoe mooi is dat?



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief