Riet van Schaik in haar atelier
Riet van Schaik in haar atelier Foto: Hanny Mallekote

‘Kunstenaar zijn hoort bij mijn leven’

Door: Hanny Mallekote Algemeen

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars?Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met schilder/keramist Riet van Schaik.

Riet, hoe en waarom werd je kunstenaar?
“Dat is een lange weg geweest. Als kind tekende en knutselde ik veel en mijn familie was creatief op allerlei gebied. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan dat dit niet overal zo was. Dat realiseer ik me pas veel later. Om op eigen benen te kunnen staan ben ik eerst een opleiding verpleegkunde gaan doen. Onderwijl bleef ik schilderen en experimenteren met klei, wol en hout. Er viel veel te ontdekken. Ik volgde cursussen in Breda en Tilburg en ontwikkelde mij op meerdere gebieden.”

“Later ben ik naar de Academie in Arendonk gegaan voor een 5-jarige opleiding schilderen. Daar blokkeerde ik min of meer vanwege de schoolse, gedegen aanpak. Ik miste de vrijheid om de dingen op mijn manier te doen. Sinds 2008 woon ik in Veere. In de oude zwarte schuur achter ons huis heb ik mijn eigen atelier. Hier ben ik mij ‘kunstenaar’ gaan voelen. Dit hoort bij mij.”

Urnen, wil je daar iets over vertellen?
“Samen met keramiste Ankie Kienhuis maak ik urnen als kunstobject. Ankie vormt en bakt de urnen en ik beschilder ze naar de persoonlijke wensen van de nabestaanden. Achter iedere urn zit een verhaal en een passende herinnering. De gesprekken met de familie en ze ondersteunen bij een emotionele periode in het leven is dankbaar werk. Hier komt mijn ervaring als verpleegkundige en de kunst mooi samen.”


Biedt Veere een goed klimaat voor de kunstenaars?
“Jazeker. Dat blijkt uit de samenwerkingsverbanden die in de loop der jaren zijn ontstaan. Bijvoorbeeld ‘Veers Oogenblik’ een collectief van Femke van den Berg, Marijke Leertouwer en ikzelf. Eens per jaar hebben we een gezamenlijk project waarbij ieder haar eigen specialiteit inbrengt. Zoals de Hoogaars, een Zeeuws schip van keramiek met beschilderde zeilen en accessoires van textiel of de serie ‘Basaltblokken’.”

“Zeeuwse onderwerpen, heel bijzonder en fijn om te doen. Ik ben blij dat het collectief ‘Kunst in Veere’ in 2022 van start ging en in mei een grote kunstroute organiseert die voor inwoners van Veere en toeristen interessant is. Je komt op de mooiste plekjes en je krijgt diverse vormen van kunst te zien.”

Waar kan men jouw werk zien?
“Welkom in mijn atelier aan de Zanddijkseweg 6 in Veere/ZanddijkVan 1 april tot 6 mei 2023 op de Nadorstweg 38 in Middelburg met een serie schilderijen ‘Vormen en structuren’.”

Riet van Schaik
Zanddijkseweg 6
4351NN Veere
E: rietsturm@gmail.com
T: 0648160182



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief