Afbeelding
Foto: Zwemmen langs Walcheren

Walcherse zeezwemtochten trekken deelnemers uit hele land

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De Stichting Zwemmen langs Walcheren organiseert jaarlijks vier zeezwemtochten waar zwemmers vanuit heel Nederland naar toe komen en zelfs van ver over de grens. Dat het zeezwemmen populair is blijkt ook uit het aantal deelnemers per wedstrijd. “Er komen iedere wedstrijd toch steeds wel zo’n 200 tot 250 zeezwemmers,” vertelt Jan Kortsmit.

DOOR JOEP BREMMERS

Jan Kortsmit uit Vlissingen is secretaris van de Stichting Zwemmen langs Walcheren en weet als geen ander hoe het is om in zee te zwemmen. “Ik zwem al vanaf mijn 6e, 7e jaar hier in zee. De omstandigheden zijn altijd wisselend, dus het gaat nooit vervelen.” Volgens Kortsmit is het zeezwemmen niet te vergelijken met baantjes trekken in het zwembad. “Het is een hele andere beleving,” legt hij uit. “Je bent buiten, je ziet de kustlijn vanaf het water: de duinen, het kerkje van Zoutelande, de boulevard. En de schepen die voorbij komen zie je ook van wat dichterbij. En daarbij maken de wisselende omstandigheden het interessant. De stroming, de wind, de golfslag, de temperatuur, kwallen, zeewier. Het is echt een andere tak van sport.”

Zwemtochten
De Stichting Zwemmen langs Walcheren organiseert vier tochten per jaar: Dishoek - Zoutelande (4,3 km.), Westkapelle-Zoutelande (3,5 km.), Vlissingen-Zoutelande (8 km.) en de Vlissingse zwemrace voor de boulevard van bijna 2 km. “Daarbij zijn we uniek in Nederland en daarbuiten. Er worden niet zo heel veel zwemwedstrijden in zee georganiseerd. In Zeeland zijn er zes per jaar, waarvan er dus vier door ons worden georganiseerd. De wedstrijden trekken dan ook deelnemers uit binnen- en buitenland. Deelnemers komen niet alleen uit het hele land maar ook uit België en een handjevol Duitsers.”

Navigeren
Wat de wedstrijden op zee ook aantrekkelijk maakt is volgens Kortsmit dat vooraf niet te voorspellen is wie er gaat winnen. “Zwemmers moeten, anders dan in een zwembad, navigeren. We zwemmen globaal gezien zeg maar tussen het einde van de golfbrekers en de vaargeul. Deelnemers maken vaak een zwemplan om op die manier zoveel mogelijk gebruik te maken van bijvoorbeeld een gunstige stroming. Dat maakt dat het niet zo hoeft te zijn dat de ‘beste’ zwemmer als eerste over de streep gaat. Het is van veel meer afhankelijk dan zo hard mogelijk zwemmen.”

Aflasten
De zwemtocht van Dishoek naar Zoutelande die afgelopen woensdag zou plaatsvinden kon door de slechte weersomstandigheden niet doorgaan. “Gelukkig komt dat niet vaak voor,” weet Kortsmit. “Ongeveer één op de vijf, zes tochten gaat niet door als het echt te hard waait en we de veiligheid niet kunnen garanderen. Zeker de westenwind kan verraderlijk zijn. Aflasten doen we met pijn in het hart. Om te beslissen dat een wedstrijd niet door kan gaan is één van de vervelendste dingen. Vaak hebben we een reservedatum zodat de tocht later kan worden ingehaald.” De eerstvolgende zwemtocht wordt gehouden op vrijdag 11 augustus. De afgelastte tocht Dishoek-Zoutelande wordt 30 augustus gezwommen. Inschrijven kan via de website: https://zwemmenlangswalcheren.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief