Dick van Biemen
Dick van Biemen Foto: PR

Gelegenheidsexpositie Dick van Biemen in Galerie T in Middelburg

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Van 19 tot 29 oktober is in Galerie T Middelburg een gelegenheidsexpositie te zien van beeldend kunstenaar Dick van Biemen. De expositie is iedere dag te bezoeken tussen 13.00 uur en 16.00 uur, via de ingang aan de Turfkaai. De ingang op de Vismarkt is gereserveerd voor een andere lopende expositie, namelijk ‘Nature Framed’, van Femke Vos De Wael en Marieke Hannewijk van PLANTaardig.

Als vrij kunstenaar en reclametekenaar werkte en exposeerde Dick van Biemen al in de jaren zestig in Vlissingen en omstreken. In de periode daarna sloeg van Biemen een andere weg in. Daardoor raakte het kunstenaarschap op de achtergrond, terwijl andere belangrijke ervaringen zich aandienden, onder meer door arbeid in de thuislozenzorg, de crisisopvang en door studies theologie en cultuurwetenschappen. Sinds de jaren tachtig produceerde de kunstenaar echter tekeningen, ontwerpen in opdracht, en schilderijen in olieverf en acryl. Wat hem daarbij bewoog zijn de mogelijkheden die het medium biedt tot het uitdrukking geven aan een eigen schilderkunstige poëtica. Een strikte keuze op basis van de traditionele tweedeling tussen abstracte en figuratieve kunst werd daarbij bewust vermeden.

Ongenode metgezel
Door omstandigheden kan van Biemen zijn kunstenaarschap nu niet meer uitoefenen. Dat betreurt hij ten zeerste. Hij legt uit: “meer dan wat ook is ‘kunst’ een kwestie van gevoel, voor zowel de maker als de beschouwer ervan. Inspiratie – dat is het – geraakt worden door wat gezien wordt, of nog ongezien in het denken opkomt. Die verbeelding van het geziene en ongeziene tegelijk, maakt kunst tot prisma van de werkelijkheid. Mijn gevoel is er nog, bij wat ik zie, en denk – mijn ‘kunstgevoel’. Maar het gaat niet meer… Ik kan het niet meer: kunst. Mijn handen doen het niet meer (trouwens, ook mijn voeten niet). Een lastige slopende ziekte die zenuwen en spieren aantast is sinds vijf jaar mijn ongenode metgezel. Ik zal het ermee moeten doen. maar meer dan dat niet geringe ongemak, zie ik met voldoening terug op een vruchtbaar kunstenaarschap waarin de muzen mij menigmaal welgezind waren, en niet minder galeriehouders en publiek. Het was mooi, en het is nog steeds mooi: veel van mijn werk vond zijn weg naar welkome interieurs. En de herinnering blijft.”
Hij vervolgt: “en dan nu deze expositie, in Galerie T. Zie dat als een soort ‘opruiming’ – laten we het zo maar noemen – want wat rest moet de deur uit! Kunst – mijn kunst – moet onder de mensen. Daar is het voor bedoeld. Het is mooi dat Lia & Bert van de galerie ons – u, zeer gewaardeerde beschouwer en mijzelf - deze ontmoetingsplek bieden. Ik wens u een gevoelvolle beschouwing!”

Meer informatie
De kunstwerken van Dick van Biemen kunnen worden bekeken op www.galerie-t.nl, via het menu kunstenaars-Dick van Biemen. Op de aangeboden schilderijen wordt meer dan vijftig procent korting gegeven. Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op www.denkweg.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief